Een belangrijke maatregel die de vraag naar zorg laat stijgen is de versoepeling van het eigen risico. Alle partijen willen het eigen risico voor verzekerden verminderen. PvdA en 50PLUS willen het eigen risico halveren. CDA, D66 en ChristenUnie verlagen het elk op hun eigen manier. Zo wil bijvoorbeeld D66 het eigen risico per behandeling maximeren op 100 euro en het CDA wil dat patiënten de helft van een behandeling betalen tot het maximum van het eigen risico is bereikt (385 euro).
Afschaffing
De VVD wil de jaarlijkse stijging van het eigen-risicobedrag bevriezen op de huidige 385 euro. SP en DENK schaffen het eigen risico af. GroenLinks maakt het inkomensafhankelijk: de 20 procent hoogste inkomens krijgen dan een eigen risico van 750 euro. Bij GroenLinks en SP komen bovendien de tandartskosten voor volwassenen in het basispakket – bij de PvdA gebeurt dat deels (alleen de halfjaarlijkse controle). Afschaffing en verlaging van het eigen risico heeft “een opwaarts effect op de zorgconsumptie”, schrijft het CPB in de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s ‘Keuzes in Kaart 2022-2025’.
Mede hierdoor stijgen de zorgkosten de komende vier jaar extra, verwacht het CPB. Dit jaar zullen de zorgkosten uitkomen op 85 miljard euro. Alleen bij de VVD volgen die de komende vier jaar de jaarlijkse trend met een toename van 8 à 9 miljard. De andere partijen zitten fors boven die trend: de PvdA trekt 5 miljard euro meer uit en DENK 6 miljard euro. De SP spant de kroon met een toename van 23 miljard in de komende vier jaar: 15 miljard boven de trend. Twee partijen in de Tweede Kamer lieten hun plannen overigens niet doorrekenen: PVV en Partij voor de Dieren.
Loonstijging
Die stijging van de zorgkosten bij de SP is niet alleen het gevolg van de afschaffing van het eigen risico. Deze partij wil ook een loonstijging voor zorgmedewerkers van 5 procent. De SP staat niet alleen in een extra beloning, maar de andere partijen willen een beperktere verhoging, rond 1 procent – de PvdA zit daartussenin met 3 procent. De enige partij die niets in petto heeft voor zorgwerknemers is de VVD.
De inkomens van medisch specialisten moeten omlaag vinden alle politieke partijen. D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, PvdA en DENK willen dat alle medisch specialisten in loondienst gaan. VVD en het CDA willen dit alleen voor nieuwe artsen. Bovendien vinden GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en SGP dat artsen onder de Wet normering topinkomens moeten vallen.
Paulus
Hebben we ons de afgelopen 10 jaar de rambam bezuinigd om de zorgkosten binnen de perken te houden, krijg je dit. Ben benieuwd welke zorg dan straks allemaal NIET meer vergoed gaat worden, het moet immers ook allemaal betaald worden. Ben bang dat vele behandelingen, ingrepen, hulpmiddelen etc, straks uit het basispakket geschrapt gaan worden om een betaalbaar te houden. Een koekje van eigen deeg dus.
zorg
Om te beginnen is het zorgstelsel wat in 2006 (VVD) door de strot van de Nederlandse burgers is geperst onder het mom van de marktwerking (alles wordt goedkoper) totaal mislukt. Alleen al het jaarlijkse circus van de reclame en een wout aan zorgkantoren (personeel gebouwen etc.) kost miljarden. Voorts is al jaren duidelijk dat het fenomeen van het eigen risico feitelijk averechts werkt. Veel mensen stellen bijvoorbeeld om financiële redenen hun zorgvraag uit, waardoor een eventuele behandeling later meer zorgvraag genereerd . En dan juist een grotere financiële aanslag op kan opleveren op de zorgbegroting . Verder is het voor mensen met chronische ziektelast en jaarlijks in een terugkerend DBC systeem zitten een financiële aderlating om elk nieuw jaar € 385 euro op te moeten brengen . In dit soort behandelingen (langdurige ziekenhuis zorg) zou daar naar gekeken kunnen worden om daar de DBC systematiek anders in te richten, waardoor a, de financiële drempel voor de zorgvrager wordt verlaagd in het lopende traject en b, de toegankelijkheid tot de zorg wordt verbeterd. Het mes snijd aan twee kanten. De discussie thans over het fenomeen van het eigen risico beschouw ik in deze als verkiezing retoriek .