Dat constateert healthcare intelligence-bedrijf Performation op basis van gegevens van 22 Nederlandse ziekenhuizen. “Sinds maart vorig jaar hebben de OK’s alleen voor de zomer een korte periode volop gedraaid, en daarna kwam het productieniveau niet meer boven de negentig procent uit, vanwege de tweede coronagolf”, verduidelijkt Manon de Keijzer-Dubois van Performation. “Tot dat mooie schaatsweekend van afgelopen maand. Vooral noordelijke ziekenhuizen hebben extra artsen, verpleegkundigen en gipsverbandmeesters moeten inroepen om de spoedeisende zorg aan te kunnen.”
Verschillen in drukte
Het schaatseffect heeft niet verder doorgewerkt op andere afdelingen van ziekenhuizen. “Wel zien we uiteraard grote verschillen in drukte tussen ziekenhuizen uit de verschillende windstreken van ons land, afhankelijk van de schaatsmogelijkheden”, zegt De Keijzer.
Dataperspectief
Performation heeft het schaatseffect kunnen aantonen aan de hand van een speciale productiemonitor. Deze helpt ziekenhuizen om de financiële en logistieke effecten van de coronacrisis vast te stellen. “Bestuurders krijgen hierdoor vanuit dataperspectief, per week, een realistisch beeld van de werkelijke drukte in hun eigen ziekenhuis”, zegt De Keijzer. “De beschikbare informatie vormt voor ziekenhuizen een sturingsmiddel om veel korter op de bal te kunnen spelen. Op die manier kunnen zij snel anticiperen op de ontwikkelingen, bijvoorbeeld door de operatiecapaciteit op te schalen.”
Mauk van Heemstra InVerbindingZijn
En dan nog dat zieke woord ‘productie’ laten vallen voor zorg-dienstverlening. Nu wij eindelijk ook de marktwerking terug willen dringen, hoef je ook geen productie meer als doel te stellen. Dan komt heel verrassend de kwaliteit van de dienstverlening aan patiënten in beeld om na te streven….