Nhass vertelt: “Uitingen als ‘die theedoek komt er bij mij niet in’, ‘zwarte piet is vroeg dit jaar’ of ‘geef je niet af aan de lakens?’, komen geregeld voor. Maar ook wat ‘subtielere’ opmerkingen als: ‘wat spreek je goed Nederlands’ en ‘wat knap dat je hbo doet’.”
Agressie
Uit de werknemersenquête van het CBS blijkt dat 23 procent, ruim een op de vijf, werknemers in de zorg- en welzijnsector discriminatie rapporteerde. Waarschijnlijk komt het nog vaker voor, denkt Nhass, omdat discriminatie en agressie en geweld hand in hand gaan en moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Twee op de drie werknemers in deze sector had in 2019 te maken met agressie en geweld door patiënten of cliënten.
Doofpot
Organisaties zijn geneigd om dit soort incidenten in de doofpot te stoppen, toonde vakblad Nursing aan. Ze gaan bijvoorbeeld in op het verzoek van de patiënt of cliënt om een witte zorgverlener in te zetten. Dit gebeurt met name in de thuiszorg, waar cliënten zorg ontvangen in hun eigen huis.
Burn-out
Werknemers kunnen de werkvloer niet ontlopen, maar vinden hier ook geen steun. De impact van die doofpot voor gediscrimineerd zorgpersoneel is groot, schrijft Nhass. “Het niet kunnen delen van de discriminatie-ervaringen en het (dientengevolge) uitblijven van steun door collega’s en de organisatie geeft hun het gevoel dat ze er alleen voor staan, soms met burn-outklachten en depressie tot gevolg.”
Onderzoek
KIS gaat onderzoek doen naar de verhalen achter deze ervaringen. Ze willen goede voorbeelden verzamelen van zorginstellingen die racisme en discriminatie op de werkvloer aanpakken en voorkomen.
pmmbakens@gmail.com
Elke zichzelf respecterende zorginstelling zou zich de uitkomsten van deze onderzoeken, moeten aantrekken. Elke bestuurder zou pro-actief direct werk moeten maken van elke vorm van discriminatie in zijn/haar instelling. En zeker de dames en heren in de Raden van Toezicht moeten niet alleen toezien op het hard aanpakken van discriminatie, maar ook daadwerkelijk ingrijpen in preventieve en actieve zin. Krokodillentranen laten is hier geen optie: die patiënten uit het voorbeeld van de thuiszorg een poepje laten ruiken wel.