Het Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate en Bernhoven starten in 2021 een groot onderzoek naar de (kosten-)effectiviteit van gestructureerde, persoonsgerichte nazorg van ic-patiënten. Ze krijgen 1,6 miljoen uit de subsidiepot om dit uit te voeren. Het grootste bedrag (6,4 miljoen) gaat naar het UMC Utrecht. Zij spenderen het geld aan onderzoek naar een eenmalige behandeling van uitgezaaide darmkanker, die zorgt voor minder bijwerkingen voor oudere en fragiele patiënten.
Een onderzoek onder leiding van het Rijnstate ziekenhuis naar een patiëntvriendelijkere manier om koemelkallergie bij kinderen vast te stellen, krijgt ruim zeven ton. Het Radboudumc ontvangt 3,9 miljoen om lasertherapie bij hersentumoren te onderzoeken. De subsidieverstrekkers kennen 2,8 miljoen toe aan een studie naar nieuwe behandeling van therapieresistente dwangstoornissen, geleid door Amsterdam UMC en uitgevoerd door diverse ziekenhuizen en ggz-instellingen.
Jaarlijks is 69 miljoen euro beschikbaar voor ziekenhuizen die onderzoek willen doen naar veelbelovende zorg. De subsidieregeling bestaat twee jaar en het aantal aanvragen neemt gestaag toe. Ook worden steeds meer aanvragen toegekend. Na de zomer start een nieuwe toekenningsronde.
irma01@xs4all.nl
Hoeveel van deze onderzoeken worden geïnitieerd door verpleegkundige werkzaam in ziekenhuizen? Te weinig is mijn mening.
VWS geeft alleen subsidies voor richtlijn ontwikkelingen geïnitieerd door de wijkverpleegkundige . Waarom niet voor andere sectoren?