‘Deze trieste mijlpaal geeft aan hoe groot de inspanning van de Nederlandse IC’s het afgelopen jaar is geweest’, schrijft Amsterdam UMC in een persbericht. Omdat coronapatiënten veel langer op de IC blijven dan reguliere patiënten, vormen ze een zware belasting voor het zorgpersoneel. Normaal verblijft een patiënt gemiddeld tweeënhalve dag op een IC. Voor covid-patiënten was dat aanvankelijk ruim twintig dagen, inmiddels is dat gedaald naar bijna zestien dagen.
Hogere golven
“Als de behandelduur niet was gedaald dan waren de laatste golven veel hoger geweest”, zegt intensivist Dave Dongelmans van Amsterdam UMC en voorzitter van de stichting NICE. “Met modelberekeningen van het RIVM zien we dat in de pieken na de eerste golf 850 tot 900 covid-patiënten op de IC zouden hebben gelegen. Door die kortere behandelduur zijn dat er nu ongeveer 700.”
Cijfers van tienduizend patiënten
De gemiddelde leeftijd van de tienduizend patiënten ligt rond de 63 jaar. Ongeveer een derde is jonger dan 60 jaar. Iets meer dan 10 procent is jonger dan 50 jaar. Ruim 70 procent is man en de gemiddelde BMI is ongeveer 29. Van deze 10 duizend IC-patiënten zijn tot op vandaag 2732 overleden.
“Het is goed om te realiseren dat de kans op overleving sterk daalt met het oplopen van de leeftijd”, licht Dongelmans toe. “Van de patiënten tussen 65-70 jaar overleeft 65 procent. In de groep tussen 80-85 jaar overlijdt meer dan 65 procent.”