Het is in ieders belang dat een patiënt de best bewezen zorg krijgt. Maar hoe zorgt u hiervoor? Met zorgevaluatie en door weloverwogen keuzes te maken zet u de eerste stappen richting gepast gebruik van zorg. Want goede zorg betekent soms ook minder zorg.
Samenwerken aan gepast gebruik
Op dit moment geven we 20-25% van het budget uit aan niet-gepaste zorg. Dit percentage kan omlaag, door kritisch te kijken naar de manier waarop we zorg verlenen. Het resultaat? Minder werkdruk, lagere kosten en betere zorg.
Hoe kan uw zorginstelling terughoudender zijn met (bepaalde) zorg? Hoe creëert u als leidinggevende de juiste randvoorwaarden voor zorgevaluatie en gepast gebruik? Welke keuzes maakt u voor de meest waardevolle zorg? En hoe betrekt u medewerkers om onzinnige zorg te schrappen?
Implementeer gepast gebruik in uw zorgorganisatie
Dit congres biedt u concrete handvatten met het model Samenwerken aan gepast gebruik. De 6 belangrijkste thema’s voor u als leidinggevende zijn:
U krijgt in één dag antwoord op de vragen:
- Hoe maakt u de transitie naar gepast gebruik van zorg?
- Hoe past u zorgevaluatie toe in het dagelijkse zorgproces?
- Wat is binnen deze transitie de rol van de zorgverzekeraar?
- Welke praktische handvatten helpen u om zelf een project te starten?
- Hoe motiveert u collega’s om mee te doen in de transitie naar gepast gebruik van zorg?
Ontdek wat gepast gebruik uw zorgorganisatie kan brengen
Informatie
Fysiek congres
Datum
23 september 2021
Locatie
Van der Valk Hotel, Utrecht
Tarief
- Regulier tarief
- € 449,-
Sprekers
Jesper Rijpma
Sjoerd Repping
Marit Tanke
Lenny Verkooijen
Suzanne Geerlings
Tijn Kool
Peter Bennemeer
Bart Berden
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg met een functie als directeur of afdelingshoofd, manager, raad van bestuur/toezicht, adviseur, projectleider, beleidsmedewerker, wetenschappelijk onderzoeker, medisch specialist of verpleegkundige.
Praktijkvoorbeelden
Ontdek hoe andere zorginstellingen werken aan hun transitie richting gepast gebruik van zorg.
- Hoe past UMC Utrecht zorgevaluatie toe?
- Hoe implementeert het ETZ gepast gebruik van zorg?
- Hoe maakte Bernhoven de transitie van meer naar minder zorg verlenen?
Accreditatie
Het programma staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur. Er is geen voorbereiding noodzakelijk. Het congres Doen of laten is geaccrediteerd voor 5 punten door ABAN (algemene scholing cluster 1, 2 en 3).
Korting
Schrijf u tijdig in en profiteer van €100,- korting. Deze korting geldt voor de eerste 30 deelnemers.
Gratis boek
Als deelnemer krijgt u het boek ‘De ingreep‘ van Peter Bennemeer gratis bij uw inschrijving.
Programma
Binnen het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ (ZE&GG) werken de partijen van het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg samen om zorgevaluatie integraal onderdeel te laten worden van het reguliere zorgproces, waarbij het onbekende wordt geëvalueerd en bewezen effectieve zorg wordt geïmplementeerd. Daardoor krijgt de patiënt de bewezen beste zorg en wordt ook bijgedragen aan het betaalbaar houden van de zorg.
In deze lezing legt Sjoerd Repping uit hoe patiënten, zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid samenwerken aan een geïntegreerde aanpak van gepast gebruik. Ook licht hij toe welke acties worden er op korte en lange termijn worden genomen om de transitie richting een lerend gezondheidszorgsysteem te bevorderen.
Zorgverzekeraars hebben de taak om niet alleen nu, maar ook in de toekomst de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Hoe kijkt een zorgverzekeraar aan tegen gepast gebruik en de transitie die daarvoor nodig is?
In deze lezing geeft Marit Tanke, directeur Strategie en Innovatie bij Coöperatie VGZ antwoord op de vragen:
- Wat zijn de financiële aspecten en wat is de faciliterende rol van de zorgverzekeraar?
- Hoe werkt VGZ samen met zorgverleners en patiënten en wat zijn de doelstellingen?
- Hoe dragen de projecten bij aan betere betaalbaarheid en betere zorg, wat zijn successen en valkuilen?
- Wat kunnen aanbieders doen om samen met een zorgverzekeraar de transitie naar meer gepaste zorg te maken?
Hoe kunnen we onze zorg zo kunnen inrichten, dat we daadwerkelijk kunnen leren van iedere patiënt, en bestaande en nieuwe interventies snel en efficiënt (gerandomiseerd) kunnen evalueren? Lenny Verkooijen, hoogleraar Evaluatie en Innovatie heeft een infrastructuur opgezet om interventies te evalueren bij kankeronderzoek. Deze aanpak voorkomt dat patiënten blootgesteld worden aan ineffectieve of zelfs schadelijke behandelingen, minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en sneller herstellen.
In deze lezing vertelt Lenny Verkooijen over haar aanpak en het belang om zorg te evalueren.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) stimuleert zorg die beter past bij wat de patiënt belangrijk vindt met het programma Gepast Gebruik. Bestuurder Bart Berden vertelt hoe het ETZ gepast gebruik structureel heeft ingebed in het dagelijkse zorgproces en hoe je een cultuur creëert van continue leren en verbeteren.
Hoe zorgt u voor bewustwording bij zorgprofessionals dat medisch handelen niet altijd het beste is voor de patiënt? Hoe motiveert u collega’s om de patiënt beter te betrekken? Hoe creëert u een cultuur van continu leren en verbeteren?
In deze lezing deelt Suzanne Geerlings haar ervaringen hierover vanuit projecten op het gebied van gepast antibioticagebruik en Doen of Laten.
Meer waardevolle zorg voor iedereen door weloverwogen keuzes: een verrichting of therapie uitvoeren of juist achterwege laten? Het landelijk programma ‘Doen of laten?’ helpt zorgverleners bij het maken van een weloverwogen keuze.
In deze lezing laat programmaleider Tijn Kool aan de hand van diverse voorbeelden uit de praktijk zien welke stappen u kunt zetten voor gepast gebruik en hoe u gepast gebruik bij een groter publiek bevordert.
In 2014 koos het ziekenhuis Bernhoven voor een maatschappelijk verantwoorde strategie waarbij het niet meer ging om meer maar minder zorg verlenen. 50% van de 3000 meest gegeven medische behandelingen zijn namelijk niet bewezen medisch effectief. Minder zorg verlenen, bleek ook beter voor de patiënt. Deze operatie vroeg om ‘nieuw denken’.
In deze lezing vertelt Peter Bennemeer hoe Bernhoven deze transitie maakte en de zorg anders organiseerde. Hij deelt zijn ervaringen en inzichten ten aanzien van de noodzakelijke randvoorwaarden voor een succesvolle transformatie zoals een leidende rol voor de professional, stakeholder management, lange termijn afspraken met financiers, een nieuw operating model en passende bekostiging structuur.
Gratis mini-college
In dit college geeft Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg uitleg over zinnige zorg. Vooral nu de druk op de zorg alsmaar toeneemt is het belangrijker dan ooit om je af te vragen: welke behandeling is nou echt van toegevoegde waarde? En voor wie?
Eerder beoordeeld
met een 8,04
Ga aan de slag met
gepast gebruik in uw zorgorganisatie
Schrijf u snel en eenvoudig in.
Datum & locatie
Donderdag 23 september 2021
Hotel Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4-6
3526 KV Utrecht
Tarieven
Vroegboektarief*: 349,-- Regulier tarief: 449,-
Vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Dorien de Jong (Portfoliomanager) via dorien.dejong@bsl.nl
Voor vragen over sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met Mark van der Kooij (Salesmanager) via
06 – 42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl