Volgens de minister is er bovendien haast geboden bij nemen van een besluit. Uiterlijk half april moet er een besluit komen, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er donderdag over in debat met de Kamer.
Anderhalf keer modaal
De branches die voor de 500 euro in aanmerking zouden komen zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Hier werkt men relatief veel met Covid-patiënten en is het zorgverzuim hoog. Medewerkers die niet meer dan 1,5 keer modaal verdienen zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, ggz of jeugdzorg geen extra geld.
Wordt voor optie twee gekozen, dan komt iedereen in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben “alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend”, aldus Van Ark. Hier gaat het om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het uitgekeerde bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal vragen.
Budget overschreden
Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden. Van Ark wil voorkomen dat dit jaar er weer meer geld wordt uitgegeven dan begroot. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, dat later werd opgehoogd met nog eens 800 miljoen. (ANP)
Peter Koopman
Minister VWS en haar “top”-ambtenaren spelen met vuur! Het is algemeen bekend dat alle verpleegkundigen en verzorgenden, ongeacht de branche, voor zichzelf gevaarlijke arbeid verrichten. Onbaatzuchtig zoals dit blijkt kregen ze Nederland breed applaus en een bonus. De toekenning hiervan deed VWS niet zelf, maar liet dit over aan de werkgeefsters ( wisselend succes ). Toegezegd werd dat na de eerste €1000 er dit jaar €500 wordt toegevoegd. Inmiddels is het persoonlijk gevaar nog niet geweken, maar de werklast is enorm toegenomen ( vacatures, stijgend verzuim, onvoldoende vrij van dienst, hoge stress, continue hoge zorgvraag enz). Tel daarbij de botte weigering van VWS om meer structurele ruimte voor CAO maatwerk te bieden. In deze context weifelt VWS. Het lijkt me “eerder “uitlokking” of een “test” tot wanneer de vlam in de pan gaat slaan, dan verantwoord Rijksbeleid. Is VWS de “witte woede” vergeten? Toen greep de Eerste Kamer gelukkig in, nadat regering en TK de signalen onderschatten. Wie stopt deze ongevoelige “beleidstrein” tijdig?