Evelyn Finnema werkte na haar verpleegkundeopleiding als verpleegkundige in diverse velden van de gezondheidszorg. Ze combineerde dat met functies in verpleegkundig onderwijs, beleid, management en onderzoek en loopt nog steeds regelmatig een dienst mee om in verbinding te blijven met haar collega’s die de directe patiëntenzorg verlenen. Finnema Bianca Buurman op die onlangs is gekozen als voorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Werkdruk
De toekomstig CNO ziet een aantal actuele, complexe thema’s, waarover ze VWS gevraagd en ongevraagd zal adviseren. “De werkdruk is hoog en er is een oplopend tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen. De beroepsgroep betreft ongeveer 400.000 zorgprofessionals variërend van verzorgenden tot verpleegkundig specialisten. Ondanks dat hun werk divers is, zijn ze met elkaar verbonden door een gezamenlijke professionele identiteit en zijn de vraagstukken vergelijkbaar.”
Evelyn Finnema combineert de CNO-functie met het hoogleraarschap en haar functie van lector binnen de Academie voor Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool Groningen en de Academie voor Gezondheidszorg aan NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Tevens is ze bijzonder lid van de verpleegkundige adviesraad (VAR) en het verpleegkundig platform van het UMCG.
camperaddy@gmail.com
Goed te lezen. Evelyn , succes!
Belangrijk om binnen het hele zorgveld de verbondenheid in de ‘gezamenlijke professionele indentiteit’ van verzorgenden/ verpleegkundigen te (h)erkennen; in iedere functie , intramuraal , thuiszorg enz.; van advies individuele preventie tot functie bij VWS.
Directe aanleiding van deze wens is de recente herschikking van de functie ‘verpleegkundig specialist’; teruggebracht van 5 naar 2 velden
a. Alg. Gezondheids-Zorg en b GGZ.
Koos Dirkse
Het is weer een actie die alleen het ambtelijk apparaat kan nemen. Er moet gewoon meer geld naar de zorg en de zorgverleners betalen naar de waarde van de functie, zodat er meer mensen interesse krijgen in de zorg! Niet, zoals nu achterlopen in salaris. En als er dan in de Kamer gesproken wordt over salaris aanpassing lopen alle regeringspartijen de Kamer uit!
De overheid hanteert een totaal verkeerd beleid in de zorgsector. En nu kun je wel de top gaan aanvullen, maar dat zal niets uitmaken!