Het raakte me dat dit hét journalistieke beeld is van 2020. Geen ellende, oorlogsslachtoffers, aanslagen, vluchtelingen en verminkingen, zoals bijna elk voorgaand jaar. Dit jaar is de zorg, en de liefde in die zorg, wereldnieuws.
Cijfers
Als zorgjournalisten houden mijn collega’s en ik me dagelijks bezig met die zorg. Als redactie Zorgmanagement interviewen we artsen, managers, bestuurders, wetenschappers en een enkele keer een patiënt. We schrijven over vaccinatiestrategie, personeelstekorten, distributie van beschermende kleding, financiële strubbelingen, contractafspraken en verzekeringsfraude. Allemaal beleid en cijfers rondom de zorg. En ik denk dat het belangrijk is om als zorgjournalist scherp te zijn op die cijfers en deze met woord en beeld in de juiste context te plaatsen. Maar de wereldpersfoto The First Embrace brengt je in een klap terug in de context van die zorg.
Bosonaro
Fotograaf Nissen zegt op de website van de World Press Photo (vertaling door ondergetekende): “Voor mij is dit een verhaal over hoop en liefde in moeilijke tijden. Toen ik me bewust werd van de crisis die zich in Brazilië voltrekt, en het erbarmelijke leiderschap van president Bolsonaro, die het virus vanaf het begin negeert en het ‘een griepje’ noemt, kreeg ik de aandrang om zo snel mogelijk iets te doen.”
Compassie
In een interview met Nieuwsuur vertelde Nissen: “De situatie was zo emotioneel. De mensen hadden in geen maanden fysiek contact ervaren. Het was voor mij echt een eye opener: mensen hebben niet alleen medische zorg, water en eten nodig, maar ook liefde en compassie.”
Superkracht
In het eerste citaat hoor ik een gedreven journalist, die misstanden in de samenleving wil aankaarten. Dat kan je doen door jaarverslagen uit te pluizen, het aantal sterfgevallen te tellen en bestuurders aan de tand te voelen. Nissen doet het met één beeld. Dat beeld laat dat zien wat niet uit te drukken is in getallen. Een beeld dat ons doet herinneren aan de ongenaakbare superkracht van de zorg: liefde.