De zogeheten CaRi-Heart tool, ontwikkeld door de onderneming Caristo Diagnostics, maakt gebruik van gegevens uit regulier hartonderzoek. Het achterliggende algoritme let onder meer op ontstekingen in de bloedvaten rond het hart en vertaalt die naar een objectieve score.
Het algoritme berekent de kans op een toekomstige hartaanval. Patiënten die daar een verhoogd risico op lopen, kunnen nauwer gemonitord worden en eventueel preventieve behandeling krijgen. Zo kunnen volgens de ontwikkelaars talloze levens gered worden.
De toepassing ontving onlangs een CE-markering en is dus klaar om haar intrede te doen op de Europese markt. Wetenschappers van de universiteit van Oxford onderzochten de werking van de tool. De ontwikkelaars werken op dit moment aan een vergelijkbaar systeem om beroertes en diabetes te voorspellen op basis van CT-scans.
Frank Conijn
“Het achterliggende algoritme let onder meer op ontstekingen in de bloedvaten rond het hart en vertaalt die naar een objectieve score. (…) De ontwikkelaars werken op dit moment aan een vergelijkbaar systeem om beroertes en diabetes te voorspellen op basis van CT-scans.”
.
FC: Dat klinkt als een dure en bewerkelijke methode. Ik zou denken dat de volgende methode net zo goed werkt, alle drie kan voorspellen en veel goedkoper is: een periodiek bloedonderzoek naar de bloedvettenwaardes, de versuikering van het hemoglobine (HbA1c) en de trombocyten, en het meten van de bloeddruk.