“Voor welk probleem is dit een oplossing?”, vraagt Sie zich af: ‘We hebben de beste gezondheidszorg ter wereld en de kosten zijn gemiddeld. Om de zorg goed, betaalbaar en toegankelijk te houden, is het nodig dat de politiek ons vertrouwen geeft.”
De Federatie reageert op een rapport van advocatenkantoor AKD, die op verzoek van de Tweede Kamer advies uitbracht over de toekomst van de msb’s. De juristen concluderen dat het makkelijk is specialisten te dwingen in loondienst te gaan. Voordelen: meer gelijkgerichtheid en minder zorguitgaven. Ook zou het niet nodig zijn msb’s te compenseren voor betaalde goodwill van ongeveer 2 miljard euro.
Enorme onrust
“Dit nieuws heeft enorme onrust veroorzaakt in mijn achterban”, vertelt Sie. “Terwijl we met zijn allen keihard werken in deze coronacrisis. Straks zijn we maanden bezig om de inhaalzorg weer zo snel mogelijk op te pikken – en dan dit! Dit kunnen we echt niet gebruiken. We zijn nu met andere dingen bezig.”
Als specialisten in loondienst moeten, betekent dat volgens de FMS-bestuurder dat de wachtlijsten “zeker” oplopen. Ook ontstaat er een tekort aan artsen. “Alleen al omdat het aantal uren in een cao is beperkt”, zegt Sie. Bovendien betwist hij de financiële voordelen van ontmanteling van de msb’s. Kortom: “Staat deze dwang in verhouding met wat er wordt beoogd?”
Het hele interview met Sie is te lezen op Zorgvisie, onder meer over gelijkgerichtheid en transparantie.
CJR de Bruin
Hoezo ‘er ontstaat een tekort aan artsen’..? In vele specialismen is er nu juist een overschot aan jonge klaren die van de ene naar de andere chef de clinique functie moeten ronddolen. Dus dat tekort is er niet, het mes snijdt juist aan twee kanten dat er ruimte komt voor jonge collega’s.