In 2020 kregen ruim 429.000 jongeren een of meer vormen van jeugdzorg, ruim 14.000 minder dan in 2019. De grootste daling is te zien bij de ambulante jeugdhulp, waarbij de cliënt thuis woont en hulp krijgt op de locatie van een zorgaanbieder. In 2019 kregen 291.500 jongeren deze vorm van jeugdzorg, in 2020 waren het er 276.500.
Gesloten afdelingen
Het aantal jongeren op een gesloten afdeling of locatie van een jeugdhulpaanbieder daalde met bijna 20 procent ook flink, van 2.500 in 2019 naar 2.000 in 2020. Het aantal jeugdzorgtrajecten waarmee werd begonnen lag in 2020 ruim 12 procent lager dan in 2019. “Vooral tijdens de eerste golf van de coronacrisis in april en mei zijn minder nieuwe trajecten gestart dan in dezelfde maanden van 2019”, aldus het CBS. Maar er werden ook minder hulptrajecten afgesloten.
Beleidskeuzes
In Midden-Limburg en Oost-Groningen zijn relatief veel jongeren met jeugdzorg. “Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzes die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg”, zegt het CBS.
Jeugdzorg Nederland noemt de constateringen “in lijn met wat we eerder signaleerden” en onthoudt zich daarom verder van een reactie. Jeugdzorg liet vorige week weten blij te zijn met de 600 miljoen die dit jaar extra is uitgetrokken voor de jeugdzorg. Met het incidentele extra geld worden in elk geval de crisiscapaciteit in de jeugd-ggz tijdelijk uitgebreid en wachtlijsten aangepakt. Jeugdzorg Nederland vindt echter ook dat verbetering van het stelsel en structureel meer geld nodig zijn.
Zorg minder goed toegankelijk
Het Kinderrechtencollectief, dat bestaat uit belangenorganisaties voor kinderen als Defence for Children, Nationale Jeugdraad (NJR) en UNICEF Nederland, maakt zich zorgen dat passende zorg en onderwijs steeds minder goed toegankelijk zijn voor kinderen. Een rapportage daarover, Kinderrechten in Nederland 2015-2020, is vrijdag naar demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis gegaan. “De rapportage laat zien dat de decentralisatie van de jeugdzorg maakt dat kinderen nog steeds te lang moeten wachten op passende hulp. De coronacrisis legt een vergrootglas op al bestaande problemen in het jeugdbeleid en vraagt mentaal veel van kinderen”, aldus het collectief.
“De langdurige scholensluiting maakt de groep kwetsbare kinderen groter. Signalen over huiselijk geweld, kindermishandeling en (online) seksuele uitbuiting zijn toegenomen en naar verwachting zullen meer kinderen in armoede opgroeien. Er zijn meer kinderen met eetstoornissen en depressieve gevoelens en de eenzaamheid neemt toe. Ook de crisis in de jeugd-ggz is verergerd “, aldus het collectief verder. (ANP)