We raken niet uitgesproken over COVID-19. Over hoe we reikhalzend uitkijken naar ontmoetingen die we zo gemist hebben, en over de vaccins die ons weer dichter bij elkaar brengen. Ook ik heb mijn moeder al meer dan een jaar niet kunnen bezoeken in haar verpleeghuis in Engeland. Ik verlang er zo naar om haar weer te mogen zien en te omhelzen…
Andere cruciale vaccins
Door de focus op coronavaccins sneeuwt de aandacht voor andere cruciale vaccins een beetje onder. Ook daarom liet ook ik tijdens deze week, met als thema ‘Vaccines bring us closer’, graag van me horen. Het thema paste natuurlijk uitstekend bij deze coronatijd, maar welbeschouwd voorkomen vaccins dat je ziek wordt en staan alle goedgekeurde vaccins daarmee aan de basis van geluk en liefde tussen mensen.
Denk maar aan het vaccin dat beschermt tegen kinderziektes als de bof en mazelen, of tegen meningokokkenziekte, of het vaccin dat beschermt tegen vormen van kanker, veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV)-typen, of het pneumokokkenvaccin dat niet alleen kinderen maar ook kwetsbare ouderen beschermt tegen onder andere longontsteking. Al die bescherming waardoor zoveel mensen meer en langer en met elkaar kunnen genieten van het leven!
Vraagtekens
In 2019 richtte staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de ‘Vaccinatiealliantie’ op. Die verbindt zorgprofessionals, communicatie-experts, wetenschappers en beleidsmakers om samen deel te nemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren. Om het kennisniveau te verbeteren én bij te dragen aan een hogere vaccinatiegraad.
Het belang van dit soort goede initiatieven is sinds COVID-19 alleen maar toegenomen. Ook daarvóór ging het debat in ons land (en wereldwijd) mede over de vraagtekens met betrekking tot de effectiviteit en veiligheid van vaccins. Vraagtekens die het vertrouwen ondermijnen. En juist dat vertrouwen in vaccins is zo belangrijk.
Wel of niet vaccineren is ieders vrije keuze, maar mensen moeten dan wel laagdrempelig toegang hebben tot betrouwbare en correcte informatie. Ben je expert op het gebied van vaccinaties? Leg dan alsjeblieft goed uit welke ziektelast je voorkomt met vaccins! Vertel hoe vaccinonderzoek werkt, over het continu monitoren van bijwerkingen en het goede werk van bijwerkingeninstituut Lareb. En wees beschikbaar om vragen zo duidelijk mogelijk en met de juiste informatie te beantwoorden, dat is echt ontzettend belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten!
Wat zou jij doen?
Als Therapy Lead Vaccines bij het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland lees en hoor ik iedere dag over de fascinerende wereld van vaccins. Maar ik ben ook echtgenote van een huisarts die in Engeland regelmatig de vraag kreeg ‘wat zou jij doen?’, toen onvolledig geïnformeerde mensen een link legden tussen mazelenvaccinaties en autisme. En ik ben moeder van een nu 22-jarige dochter die het geluk had om als een van de eersten in Nederland het HPV-vaccin te krijgen, dankzij het goedlopende rijksvaccinatieprogramma in Nederland dat zo cruciaal is voor de volksgezondheid.
Vaccins redden elk jaar miljoenen levens en worden algemeen erkend als een van ’s werelds meest succesvolle gezondheidsinterventies aller tijden. Dat is fantastisch, maar als experts kunnen en mogen we nooit achteroverleunen. Niet zolang er nog een wereld aan vertrouwen in vaccins te winnen valt. En ook niet zolang er in ons land en wereldwijd baby’s, jonge kinderen, pubers, volwassenen en ouderen zijn, die de vaccins wél nodig hebben, maar ze niet krijgen.
Sue Springer
MBchB, Medicine (Manchester University) en sinds 2018 Therapy Lead Vaccines & Infectious Diseases in het Medical Affairs-team van MSD Nederland