De zorgsector heeft te lang gewacht met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, stelt de SER. Hoog tijd dus om zorgpersoneel meer autonomie te geven, betere loopbaanmogelijkheden te bieden en meer salaris, daar waar de lonen achterlopen op de rest van de Nederlandse arbeidsmarkt.
Verdubbeling zorgvraag
“Er is veel werk te verzetten”, beaamt Helder, “we verwachten een verdubbeling van de vraag naar zorg voor ouderen, terwijl het aantal zorgprofessionals nauwelijks toeneemt. We moeten het werken in de zorg dus aantrekkelijk houden en zelfs verbeteren. Het advies van de SER en de agenda is een duidelijke opdracht aan het kabinet en de sector en betekent investeren.”
“Het gaat om meer dan alleen salaris”, vult zorgbestuurder Trudy Prins, lid van de ActiZ themacommissie Arbeid aan. “Er ligt met de agenda een duidelijke opdracht aan de politiek en andere partijen want goed werkgeverschap is een gedeelde verantwoordelijkheid.”
Fiscale ondersteuning
ActiZ wil helpen de opdracht uit te voeren. “Zo willen zorgorganisaties graag helpen bij het vinden van een goede werk-privé balans voor medewerkers. We zien steeds meer voorbeelden van regionale samenwerking die dit kan ondersteunen, maar dat moet wel fiscaal ondersteund worden’, aldus Prins, “dan stimuleer je echt samenwerking in de regio.”
Peter Koopman
“ActiZ wil helpen de SER -opdracht- uit te voeren”. De bestuurders wijzen hier naar de oproep die de Ad hoc SER commissie deed om modern HRM beleid toe te passen ( overigens conform eerdere oproepen van VenVn en de CNO vws ). Het SER advies was echter ook gevraagd om de Minister VWS te helpen om te reageren op het brede Tweede Kamer besluit tot betere honorering van “zorgmedewerkers” en een categoriale CAO voor verpleegkundigen en verzorgenden. De SER commissie meent dat er “marktconform” wordt beloont en gaf geen financiële paragraaf ter onderbouwing voor beloningsaanpassing. Dus “sigaar uit eigen doos”, ook voor ActiZ haalbaar? Wacht de mening van de VWS minister maar af en zie uit naar de reactie van de Tweede Kamer daarop. De SER commissie was immers ook een “pauzenummer” om dit dossier over de verkiezingen 2021 te tillen!