De afgelopen jaren deden we bijvoorbeeld inspiratie op van boswachter Arjan Postma, de baas van duurzame chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely Henk Jan Beltman, Efteling-directeur Fons Jurgens en directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits. Door de blik en ervaring van anderen leren we nieuwe wegen zien en kunnen we tot verfrissende ideeën komen.
Samen optrekken
Vorige week stond in de nieuwste editie van Leren Van Frans van Houten centraal, de hoogste baas van Philips. Door de coronacrisis zijn in de hele maatschappij initiatieven ontstaan die door nieuwe samenwerking onwaarschijnlijk snel en relatief soepel tot stand kwamen. Ook in zorg en welzijn. Zo zette het Van der Valk-hotel in Urmond zich in als zorghotel voor coronapatiënten. De kinderopvang zorgde voor noodopvang voor de kinderen van medewerkers van zorginstellingen. Farmaceuten en onderzoekinstellingen ontwikkelden samen razendsnel vaccins. Iedereen wist elkaar sneller te vinden. Ook in de pensioenwereld. Sinds de pandemie trekken de vijf grootste pensioenfondsen nóg meer samen op richting de politiek. Hierdoor komen we eensgezind en makkelijker aan tafel bij de minister.
Elkaar aanvullen
In zorg en welzijn blijken we dus veel sneller en beter te kunnen samenwerken dan we in het verleden dachten. Hoe houden we dit vast? Frans van Houten van Philips kan daar meer over vertellen. In de eerste plaats omdat Philips zichzelf in zijn lange bestaan steeds opnieuw heeft weten uit te vinden. Van gloeilampenfabrikant tot maker van strijkijzers, stofzuigers en televisies. Van uitvinder van de videorecorder en de cd tot nu een wereldspeler op het gebied van technologie in de gezondheidszorg. De kracht van Philips, en dat is de tweede reden waarom we kunnen leren van Frans van Houten, is dat het bedrijf dit laat zien: samenwerken is elkaar aanvullen en versterken.
Wilt u ook inspiratie opdoen? Lees hier ons laatste Leren Van magazine.
Joanne Kellerman
Voorzitter bestuur PFZW