De cijfers over de zorg gaan vooral over aanbieders in de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, tandartsen en verloskundigen. De meeste organisaties hebben een tot twaalf voltijdsbanen. De cijfers zijn onderdeel van een grootschalige cijferanalyse van in totaal 360.000 jaarrekeningen van Nederlandse mkb-bedrijven.
Winstgroei
In totaal bedroeg de winstgroei van mkb-ondernemingen in de zorg 10,5 procent in 2020. Ruim 45 procent van de zorgondernemers zag de winst afnemen en bij 14 procent daalde de winst zelfs meer dan 50 procent. Aan de andere kant steeg de winst bij een kwart van de ondernemers met meer dan 50 procent. Hoeveel ondernemingen verlies maakten, is niet duidelijk. Volgens Leonie Derksen van SRA wisten ondernemingen de winst op peil te houden door onder meer steunmaatregelen van de overheid voor extra kosten.
Personeelskosten stegen
De totale personeelskosten liepen ondertussen flink op, net als in eerdere jaren. Zorgondernemingen waren in 2020 8 procent meer kwijt aan het personeel. In 2019 stegen de personeelskosten met eenzelfde percentage. De loonkosten, een onderdeel van de totale personeelskosten, stegen met 10 procent. In andere sectoren daalden de personeelskosten vooral, hoewel deze post ook werd vertekend door de NOW-steun die in mindering werd gebracht op de personeelskosten.
Tandartsen kenden moeilijk jaar
Vooral alternatieve zorgverleners en tandartsen kenden een moeilijk jaar door de pandemie. Beide subsectoren behandelden vorig jaar minder mensen. Huisartsen kenden een goed jaar en ook fysiotherapeuten wisten hun resultaten op peil te houden. De extra kosten die huisartsen moesten maken voor beschermingsmiddelen werden volgens SRA veelal gedekt door de eenmalige vergoeding van 10 euro per patiënt in april 2020.
Volgens SRA is de financiële positie van mkb-ondernemingen in de medische zorg niet veranderd door de coronapandemie. Het percentage ondernemingen dat kan voldoen aan de financiële verplichtingen komt uit op 89,4 procent, hoger dan het gemiddelde in de rest van het mkb.
Uitgestelde zorg
Zorgverleners zouden zich geen zorgen hoeven te maken over de kosten. Demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg heeft in samenspraak met zorgorganisaties een plan opgesteld om de achterstand van de afgelopen maanden in te halen. Het kan nog wel tot volgend jaar duren voordat ook minder spoedeisende zorg is ingehaald.