Schoo en Rijnstate Ziekenhuis willen namelijk dat hij op 1 oktober een nieuwe termijn krijgt als bestuurder van het ziekenhuis, maar door de wet mag hij niet ergens anders voorzitter in de raad van toezicht zijn. “Ik moet hierdoor helaas nu bij SVMN aftreden en ik vind dat heel spijtig”, aldus Schoo.
Grote rechtspersoon
In de wet staat dat iemand die bestuurder is bij een zogeheten ‘grote rechtspersoon’ niet voorzitter mag zijn bij een toezichthoudend orgaan bij een ander ‘grote rechtspersoon’. Zowel Rijnstate Ziekenhuis als Samen Veilig Midden-Nederland worden gekwalificeerd als ‘grote rechtspersoon’.
Onduidelijk
Toen Schoo in januari werd benoemd als voorzitter van de raad van toezicht bij SVMN was deze benoeming wel rechtmatig, maar was nog niet duidelijk wat het effect precies zou zijn van de limiteringsregeling. “Het is een onduidelijke regeling in de wet”, stelt Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter van Samen Veilig Midden-Nederland. “We vinden het buitengewoon jammer, want we hebben Hans Schoo in die korte tijd leren kennen als een gedreven voorzitter, die de raad van bestuur inspireerde, kritisch bevroeg en volgde. Tegelijkertijd voegde hij kennis en deskundigheid toe aan de raad van toezicht.”