Met de app kunnen mensen laten zien dat ze niet bevattelijk zijn voor het coronavirus. Vanaf donderdag kan hij gebruikt worden binnen Nederland en vanaf 1 juli kunnen mensen de app ook gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie. Wie aan de eisen voldoet, krijgt een groen vinkje. Daarvoor is het wel nodig dat alle relevante gegevens van de gebruikers beschikbaar zijn. Daar schort het nu nog wel eens aan.
Groen vinkje
Gebruikers kunnen op drie manieren een groen vinkje krijgen. Het kan met een negatieve coronatest en vanaf 1 juli met een bewijs dat je een besmetting hebt doorgemaakt. De app kan ook gebruikt worden als vaccinatiebewijs. Daarvoor moet de registratie van een prik (bijvoorbeeld in de systemen van een dokter) verwerkt worden in het systeem achter de app. Dat is bij zo’n 1,2 miljoen prikken nog niet gebeurd, schat het ministerie.
Toestemming
Ongeveer 290.000 mensen hebben zelf aangegeven dat ze niet willen dat hun vaccinatie wordt doorgegeven aan het RIVM. Als zij toch de app willen gebruiken, moeten ze contact opnemen met degene die de prik heeft gezet. Ze kunnen via die weg alsnog toestemming geven om de gegevens te delen. Ook kunnen artsen handmatig doorgeven dat ze hun patiënt hebben ingeënt.
Huisarts
De rest van de gevaccineerden is op een manier geregistreerd die niet verwerkt kan worden in de app. Het gaat om mensen die gevaccineerd zijn door hun huisarts of een arts in een instelling of ziekenhuis. Een rechtstreekse koppeling tussen de systemen van die artsen en de app bleek niet goed mogelijk.
Overlap
Er wordt nu hard gewerkt om de data van deze prikken over te zetten naar het systeem van het RIVM, zegt het ministerie. De hoop is dat dat werk gedaan zal zijn voor de app live gaat, maar zeker is het niet. Om hoeveel personen het gaat is onduidelijk. De 1,2 miljoen vaccins zijn deels eerste en deels tweede prikken, dus er is overlap. Bovendien zal niet iedereen die gevaccineerd is van de app gebruikmaken. (ANP)