De vakbond pleit er verder voor om bereikbaarheidsdiensten dan wel als arbeidstijd of rusttijd aan te merken. “Een tussencategorie bestaat niet in de Europese Richtlijn voor arbeidstijden.” Wanneer een medewerker bij een oproep in een zeer korte periode aanwezig moet zijn op een werkplek of een andere plaats, is er sprake van arbeidstijd, aldus NU’91.
De vakbond merkt op dat uit een rapport van Intrakoop bleek dat een groot deel van de Nederlandse ziekenhuizen die tot nu toe hun jaarverslag hebben gepubliceerd een positief resultaat hebben geboekt over 2020. “Het wordt tijd dat verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante zorgprofessionals hiervan in het primaire proces profiteren.” Uit onderzoek zou blijken dat de salarissen 6 tot 9 procent lager liggen dan van andere werknemers in de publieke sector en de markt.
Peter Koopman
Goed dat NU’91 het spits afbijt. Naar mijn mening is het echter niet gewenst dat er in de steeds meer vervlechtende zorgsector (accent op regionale samenwerking) en het generalistische basis beroepsonderwijs ( VIG, MBOV, HBOV ) nog verschillen zijn tussen zorgbranches. Zowel de salaristabel, als de starthonorering qua functiegroep ( FG ) als FG eindloon verschillen aanmerkelijk. Natuurlijk zijn er verschillen qua inschaling mogelijk bij onderscheiden functies, maar voormelde verschillen zijn obsoleet en niet meer passend bij vermelde brede, vitale en kernzorg beroepen.