• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

  1. Koos Dirkse

    Er kan minmaal het tienvoudige bespaard worden. Als men eens kijkt naar de uitgaven en niet naar de kosten! Stop met de verambtelijking van de zorgsector. Zo’n rapport zegt totaal niets, peanuts. Pak het eens echt aan!

  2. Robert van Spronsen

    Tja. Wat moet je nu zeggen van dit artikel en zoals het lijkt het rapport.. De kop roept dat er 5 miljard bespaard kan worden. Dan begint het afkalven waarbij een ‘realistische’ 1,7 overblijft. Vervolgens komen er allerlei voorwaarden om de hoek kijken, gecombineerd met een 10 jaren traject….. Wat blijft er dan over aan besparing omgerekend per jaar?
    Met name de voorwaarden maken in mijn optiek dit onderzoek en de stelling zwak. Ik lees namelijk dat praktisch het hele (financiering) systeem omgegooid moet worden. Nu zie je al dat verplaatsing leidt tot een ‘prisonersdilemma’. De vraag naar complexe zorg neemt toe in de 2e lijn. Verplaatsen van de 2e naar de 1e lijn wordt daarmee opgevuld door deze duurdere zorg of door autonome groei. En daarmee is het niet goedkoper geworden. Bovendien kan verplaatsing in de 2e leiden tot het vrijspelen van een dokter die vervolgens niet meer mag gaan doen door de plafonds. Dat de financiering niet klopt is al lang bekend. Daar wil ik nog aan toevoegen dat de zorg voortdurend vanuit de financierders benaderen als kostenpost niet erg motiverend werkt. De zorg is met zijn 85(?) miljard namelijk een enorme economische motor! Investeren dus!
    En dat er zaken goedkoper en slimmer kunnen in de zorg is zeker waar. maar of de resultaten daarin een gevolg zijn van een natuurlijke doorontwikkeling van deze sector of dat al die megalomane programma’s daar werkelijk aan bijdragen is maar de vraag…..

  3. Ingrid van den Wittenboer

    Verschuiving van stabiele chronische zieken met diabetes, COPD, CVRM vanuit het ziekenhuis naar de huisartsenzorg was al eerder succesvol. Althans qua verschuiving van de patienten. De ziekenhuizen kampten met minder inkomsten en ontwikkelden beleid om dit te compenseren. De zorgverzekeraars waren niet bij machte om de financiële substitutie af te dwingen. Het concept substitutie (in dit geval digitale) is niet nieuw, maar de implementatie wel. Hoewel aanpassing van de bekostiging genoemd wordt als voorwaarde is dat de crux. Er is geen politieke meerderheid, het is uitermate complex en zal jaren duren.
    Intussen de huisartsen het zorgenkindje noemen is niet rechtvaardig voor alle taken die afgelopen jaren zijn overgeheveld en de druk die ontstaan is op de huisartsenzorg. Dat ook daar versnellingen nodig zijn is wel terecht, maar ook dat kun je door bekostiging grotendeels sturen. Stop met huisartsen ICT autonomie op praktijkniveau en realiseer een open digitale infrastructuur voor patienten en zorgverleners. de huidige fragmentatie in de ICT kost miljarden en belemmert efficiency. De politiek heeft het LSP gestopt, dus een nieuwe versie is de eerste stap in de noodzakelijke veranderingen van de zorg ..
    https://www.de-eerstelijns.nl/2021/07/code-zwart-wen-er-maar-aan/

    • Robert van Spronsen

      Beste Ingrid,

      Ik vermoed uit je bericht dat je vanuit de 1e lijn spreekt. Dat de huisartsenzorg het zorgenkindje genoemd wordt, is denk ik wel terecht. De reden die hiervoor genoemd wordt is nl capaciteitstekort. En ik denk dat dat wel klopt. Positief punt dus! je noemt dat de overheveling niet gepaard is gegaan met financiële substitutie. Klopt! En dat komt door de financiering. Voorbeeld: COPD vpk in de 2e lijn. Kan prima naar de 1e lijn in heel veel gevallen. Als obstakel wordt het lastiger overleggen met een longarts genoemd wat dan ontstaat. Onzin natuurlijk. Belangrijker is dat de de long vpk dan naar de 1e lijn moet. Levert geen geld op, want wordt een ander potje. Andere punt is dat de longarts ineens een DOT/DBC gaat missen. En daarmee, naast inkomen, ook een grondslag voor formatiebepaling… Maar: de toename in chroniciteit maakt dat het vanzelf wel weer gevuld wordt. Uiteindelijk wordt het dus niet goedkoper. Verrassend is de autonomie/versplintering op ICT valk die je noemt. Die is nl ook volledig zo in de 2e lijn. Dat heet marktwerking en wordt in stand gehouden door dezelfde politieke partijen……Dus volgens mij zijn wij het wel eens! Nu nog het kwartje laten vallen aan de overheidskant.

  4. Peter Koopman

    Besparingen op “zorg” zonder de invalshoek “verpleegkunde” ( wel zorgeconomie en geneeskunde ) is dat wijs? Ben benieuwd naar reacties van VenVn en Venvn VS. In deze tijd is dat wel een misser!