Euthanasiecode
Volgens het OM leggen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) deze uitspraak verkeerd uit in hun artsenrichtlijn, de euthanasiecode. Daardoor zouden er meer patiënten voor euthanasie in aanmerking komen dan wettelijk is toegestaan. Het OM liet zich in het openbaar nog niet uit over de richtlijn, maar verzet zich achter de schermen fel. Dat blijkt volgens Trouw uit brieven die de krant in handen kreeg.
Rinus Otte
OM-topman, Procureur-Generaal Prof. dr. Rinus Otte en de euthanasiecommissies verschillen fel van mening over de euthanasieregels. Ook wil Otte een onafhankelijk onderzoek naar het werk van de commissies. Bij minister Grapperhaus van justitie pleit het OM voor een ‘onafhankelijk onderzoek’ naar de oordelen van de euthanasiecommissies, zo blijkt uit een andere brief van Otte. Die wens is ingegeven door het feit dat de toetsingscommissies bijna nooit meer oordelen dat een arts onzorgvuldig heeft gehandeld.
Dalende lijn
In 2017 ontving het OM nog twaalf zaken, sindsdien daalde het aantal zaken ieder jaar, tot twee in 2020. “Als deze dalende lijn samenhangt met een onjuiste interpretatie van de zorgvuldigheidscriteria of de toetsende rol van de RTE, is dit reden tot zorg”, schrijft Otte volgens Trouw aan de RTE. (ANP)
Ron Sneep
Een dalende lijn in het vaststellen dat artsen bij euthanasie niet zorgvuldig gehandeld hebben is reden voor nader onderzoek?
Zou het ook zo kunnen zijn dat dit juist aantoont dat de artsen uiterst zorgvuldig hebben gehandeld?
Lijkt mij eerder een bewijs uit het ongerijmde dat het OM kost wat het kost haar gelijk wil halen.
Teleurstellend dat een persoon ongenuanceerd artsen in het strafbankje probeert te plaatsen.