Dat nieuws lijkt tegenstrijdig met de berichten dat de inhaalzorg nog tot zeker 2022 zou duren, zoals bijvoorbeeld Wim van Harten, bestuursvoorzitter van het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate deze week tegen Zorgvisie zei. Ook bestuursvoorzitter van de NZa, Marian Kaljouw zei: “Het is te optimistisch om te denken dat we het begin 2022 in orde hebben.”
Beide is waar: een groot deel van de inhaalzorg kan dit jaar nog gedaan worden, maar daarmee is het nog niet allemaal ingehaald. De inhaalzorg die nu bekend is, kan grotendeels dit jaar nog gedaan worden. Sommige ziekenhuizen weten nu al dat er patiënten zijn die tot 2022 op een bepaalde behandeling moet wachten, andere hebben nu al geen wachtlijsten meer.
Onbekende patiënten
Bovendien is onbekend welke zorg er nog op ons afkomt van mensen die afgelopen jaar niet naar een dokter zijn gegaan en dat nu wel doen, legde Joep de Groot, bestuurder van CZ, namens de koepel van zorgverzekeraars uit aan Zorgvisie. In het persbericht van ZN van vandaag staat dan ook: “Omdat dit proces nog loopt, en we te maken hebben met een aantal onzekerheden zoals de ontwikkeling van de Delta-variant, is er nog geen definitief beeld van de inhaalzorg.”
Regio
De snelheid waarmee de zorg geleverd kan worden, is afhankelijk van verschillende factoren. De capaciteit en achterstand verschilt per ziekenhuis en regio. Waar coronapatiënten tijdens de coronacrisis landelijk werden verdeeld door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreidinng (LCPS), wordt nu voor behandelingen waar de wachttijd lang is in de regio gekeken naar alternatieven. Dit gaat in overleg tussen umc’s, ziekenhuizen en klinieken met zorgverzekeraars.
Experts
Sommige zorg kan nu snel ingehaald worden. Andere zorg vereist medisch specialisten met een bepaalde expertise, waar er maar een beperkt aantal van beschikbaar zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over complexe chirurgische ingrepen. Als er niet voldoende experts zijn, kan de zorg niet of niet eenvoudig verplaatst worden naar een ander ziekenhuis.
Delta-variant
De nieuwe corona-ontwikkelingen hebben tenslotte ook nog invloed op de inhaalzorg. Als de Delta-variant weer zorgt voor extra ziekenhuisopnames en uitval van de ziekenhuismedewerkers, loopt de inhaalzorg weer vertraging op. Het blijft “dansen met het virus“.
Personeel
Daarnaast blijft de mentale en fysieke status van het zorgpersoneel belangrijk. Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen in nog steeds aanzienlijk hoger dan normaal. Deels komt dit doordat personeel in quarantaine zit na een besmetting en deels door oververmoeidheid. De hoop is dat de vakantie hen goed zal doen, zodat ze na de zomer weer fris aan de slag kunnen.
Zorgbemiddeling
Zorgverzekeraars kunnen patiënten ook helpen met zorgbemiddeling. Patiënten, huisartsen en andere zorgaanbieders kunnen de zorgverzekeraar van de patiënt bellen en samen met de zorgverzekeraar kijken waar de benodigde zorg het snelst beschikbaar is. Zorgverzekeraars hebben als inkoper goed zicht op welke zorg waar beschikbaar is. De afdelingen zorgbemiddeling bellen veel en hebben daardoor vaak van verschillende poliklinieken de laatste informatie, die is soms actueler dan de online wachttijdinformatie op de websites van ziekenhuizen. “Uiteraard is de voorkeur van de patiënt altijd doorslaggevend”, benadrukt de woordvoerder van ZN. De ene patiënt vindt het niet erg om ver te reizen, een ander wil liever wachten om door die ene lokale specialist behandeld te worden.
Regeling
De koepel van zorgverzekeraars heeft samen met de koepels van ziekenhuizen een regeling getroffen waarmee we ziekenhuizen compenseren voor de financiële impact van corona in 2020 en in 2021. Ze hebben ook afspraken gemaakt met de ziekenhuizen over de vergoeding van de inhaalzorg en de kosten voor de beschikbaarheid van extra bedden op de intensive care. “Met het volgen en waar nodig bijsturen van zorg in de regio’s, op basis van de plannen, willen we de capaciteit van de medisch specialistische zorg zo goed mogelijk benutten voor de inhaalzorg.”
Anton Maes
https://zorgenstelsel.nl/zorg-inhalen-wordt-nog-een-hele-klus/