De overheid kwam eerder deze maand met een strakker advies over ventileren. “Zorg voor voldoende frisse lucht binnen en dan praat je dus over thuis, het werk, school, winkels en horeca”, zei demissionair premier Mark Rutte in een coronapersconferentie. “En thuis betekent dat bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt.”
‘Lachertje’
De experts in Trouw zijn het vooral met dat laatste niet eens. Hoogleraar binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft noemt dat advies “een lachertje” en vraagt zich af waar Rutte het op baseert. “Een kwartiertje doorluchten is niet genoeg. Stel je voor dat iemand binnen meerdere sigaretten rookt, die lucht verdwijnt niet na een kwartiertje luchten.” Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken stelt dat een kwartier per uur luchten veel meer nut zou hebben.
Winter
“Ik zie onmiddellijk beperkingen”, zegt viroloog Louis Kroes over het ventilatieadvies. “In de winter gaan we meer naar binnen en zijn de mogelijkheden voor ventilatie beperkter. Als het vriest, moeten we toch ramen en deuren dichtdoen.” Wel vindt hij het advies een goede manier om het belang van ventilatie te onderstrepen.
Airco uit
Wat Bluyssen en Blocken betreft wordt het huidige ‘ventilatieplan’ uitgebreid. Er zou meer aandacht moeten komen voor het goed verversen van lucht, bijvoorbeeld door de airco thuis uit te zetten wanneer er bezoek is. “Omdat een airco alleen aanwezige lucht koelt en hergebruikt”, legt Bluyssen uit. De hoogleraar vindt dat er ook in de horeca meer aandacht moet worden gelegd op goede ventilatie. “In België hangt in ieder café een CO2-meter. Als die boven de 900 parts per million uitkomt, moeten een aantal mensen het restaurant uit.”
Horeca
Onlangs bleek nog dat het kabinet had besloten de ventilatieregels voor de horeca juist te versoepelen. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was. Deskundigen spraken daar in NRC hun verbazing over uit. Het kabinet kijkt nu hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren. (ANP)
Arne van Oranje
Ook zonder de corona pandemie is goede ventilatie belangrijk. Teveel vuildeeltjes en Co2 in een ruimte is slecht voor je.
En in deze pandemie komt er nog bij dat aerosolen (speekseldeeltjes die wij verspreiden bij het praten en uitademen) virusdeeltjes kunnen bevatten die we overdragen op anderen in de ruimte die deze aerosolen inademen.
Een luchtreiniger in de ruimte kan het gevaar van corona overdragen door aerosolen aanzienlijk verkleinen, in combinatie met een vaccinatie ben je dan goed beveiligd tegen ernstige coronaklachten te krijgen.