Het Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) heeft meer dan 33 miljoen euro vrijgemaakt voor de ondersteuning van Inno4vac. Het is een partnerschap om de ontwikkeling en productie van vaccins te versnellen. De samenwerking gaat zich hiervoor richten op het ontwerp en de toepassing van nieuwe en vooruitstrevende modellen.
Partners
Er zijn 41 partners uit 11 verschillende Europese landen betrokken bij het partnerschap. Het gaat om 37 academische instellingen en kleine en middelgrote ondernemingen. Vanuit de industrie doen GSK, Sanofi Pasteur, CureVac en Takeda mee. Inno4vac wordt gecoördineerd door het Duitse European Vaccine Initiative. Ze krijgen daarbij steun van de Italiaanse Sclavo Vaccines Association voor de wetenschappelijke coördinatie.
LUMC
“De expertise van het LU-CID biedt een unieke omgeving. Het bevordert de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld .”, aldus projectleider prof. dr. Meta Roestenberg. Onder leiding van dr. Ingrid de Visser-Kamerling, Associate Director bij het CHDR, is een deel van de onderzoeksruimte van het CHDR onlangs aangepast. Nu is het mogelijk om quarantaine van met influenza of het RS-virus geïnfecteerde personen te maken. Dat is ideaal voor het Inno4vac-project.”
Vaccins
Dr. De Visser gaf de afgelopen jaren leiding aan meerdere klinische trials met medicijnen die infectieziekten helpen voorkomen of behandelen. “In nauwe samenwerking met prof. dr. Roestenberg hebben we een knooppunt van expertise gecreëerd om het onderzoek naar geneesmiddelen en vaccins te versnellen”, aldus De Visser.