Huisartsenposten krijgen te veel onnodige vragen, schrijft een woordvoerder van de huisartsenpost (HAP) Rijnmond. Tijdens de coronaperiode werd de HAP veel minder vaak gebeld. “De hoop onder veel huisartsen en andere zorgverleners was dat deze zelfredzaamheid met het aflopen van de pandemie zou blijven bestaan. Maar nu het gewone leven weer wint van de lockdown modus, lijkt die hoop de prullenbak in te kunnen.”
Belletjes
Op een gemiddelde zaterdag belden voor de coronacrisis zo’n 2700 mensen de huisartsenpost met een zorgvraag. Sinds de versoepelingen begin juni zijn dat er gemiddeld 3200. In een heel weekend zijn dat er dus zomaar 1000 meer.
40 procent van deze vragen horen niet op de HAP thuis. Dan gaat het om insectenbeten, kinderen die “een keertje spugen of koorts hebben”, herhaalrecepten, vragen over medicijnen, jeuk en vaccinatievragen.
Kinderkoorts
Een groot deel, 25 procent, gaat om bezorgde ouders. HAP Rijnmond begrijpt dat ouders ongerust kunnen zijn om hun kinderen. Voor vragen over kinderen hebben ze daarom een boekje “Mijn kind heeft koorts” op hun website gezet, in de hoop dat ouders dat eerst lezen voor ze de HAP bellen.
Filmpje
Na het voorbeeld van de HAP Groningen, die “TikTok Tammo” een filmpje liet opnemen waarin hij Groningers oproept om eerst zelf research te doen voor je de huisartsenpost belt, huurde de HAP Rijnmond acteur John Buijsman in om eenzelfde oproep te doen aan de Rotterdammers. Beide filmpjes verwijzen naar thuisarts.nl, waarop “alle klachten staan die je maar kan bedenken”.
Landelijke campagne
“Wij hopen dat meerdere regio’s volgen en we gezamenlijk aan burgers duidelijk kunnen maken wanneer de Huisartsenpost gebeld moet worden (alleen voor spoed!)”, schrijft de HAP Rijnmond.
Frank Conijn
Goed initiatief. Dat zou echter landelijk uitgerold moeten worden middels een mediacampagne die op gezette tijden herhaald wordt. En als dat niet voldoende helpt of onwenselijk is, zou het systeem van eigen risico op de schop moeten.
Door redelijke eigen bijdragen te vragen voor — alleen —zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg, verhelp je dit soort problemen ook. Zie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.