De brancheorganisatie van de gehandicaptenzorg sluit zich aan bij het OMT en de brancheorganisatie van de ouderenzorg ActiZ, die zich eerder deze week positief uitspraken over een registratieplicht voor medewerkers en inzicht in de vaccinatiegraad voor werkgevers in de zorg.
De universitaire ziekenhuizen houden zich op de vlakte in deze discussie. Een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU) laat aan Skipr weten: “We houden ons aan de geldende wet- en regelgeving. Er is een wet die zegt dat registratie van vaccinatie van zorgprofessionals niet hoeft. Wij volgen deze wet. De discussie is nu politiek geworden. Wij volgen deze discussie met belangstelling.”
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft dit standpunt van het NFU. Individuele ziekenhuisbestuurders steunen de oproep van het OMT wel expliciet. De bestuurders van het Amsterdam UMC en van het Spaarne Gasthuis lieten de NOS al weten dat ze voor openheid van zaken zijn op dit gebied.
Paardenmiddel
De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) ziet een registratieplicht niet zitten. Bestuursvoorzitter Bianca Buurman noemt het “een paardenmiddel waarvoor rechtvaardiging ontbreekt”. Volgens haar is de vaccinatiegraad onder zorgpersoneel al erg hoog. “Bovendien kunnen ook gevaccineerde mensen het virus overdragen.”
Gehandicaptenzorg
In sommige gehandicaptenzorginstellingen is slechts 50 procent van de medewerkers gevaccineerd, schat Frank Bluimick in. Dat maakt de risico’s voor de zorg aan de meest kwetsbare mensen met een handicap te groot, vindt de directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Sommige mensen met een handicap zijn erg kwetsbaar en kunnen zich niet altijd laten vaccineren.
Een registratieplicht voor iedere zorgmedewerker gaat Bluiminck nu nog te ver. Maar hij vindt wel dat inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers noodzakelijk is voor goede patiëntenzorg. “We willen de bevoegdheid krijgen om te mogen vragen en registreren of iemand gevaccineerd is en we willen kunnen handelen op basis van die informatie. We gaan dat alleen inzetten op plaatsen waar het nodig is. Gelukkig gaat het op veel plekken ook goed en is er goed overleg met medewerkers hierover”, zegt Bluiminck tegen de NOS.
Thuiszorg
De thuiszorg wil registratie van de vaccinatiestatus van medewerkers omdat ze klanten kwijtraken. “Steeds meer cliënten en hun naasten hebben vragen over de vaccinatiestatus van de thuiszorghulpen. Daar mogen we eigenlijk geen antwoord op geven. We merken nu dat sommige organisaties cliënten kwijtraken, mensen durven ons niet meer over de vloer te hebben. Soms komen die mensen dan zonder zorg te zitten”, zei Hans Buijing in hetzelfde bericht.
Buijing schat in dat zo’n 15 procent van de thuiszorgmedewerkers zich niet heeft laten vaccineren. “Dat vinden we toch wel erg zorgelijk. Iemand die zorg krijgt, mag niet zieker worden van de zorgverlener.”
“Mensen hebben soms goede argumenten om niet gevaccineerd te willen worden”, voegt Buijing eraan toe. “We moeten als werkgevers gewoon meer weten dan nu mag van de wet. Als iemand dan “nee” zegt tegen vaccinatie, dan weet je dat je diegene met een mondmasker moet laten werken of elders moet proberen in te zetten.”
Hepetitus B
In de discussie over inzicht in de vaccinatiestatus van medewerkers wordt regelmatig de vaccinatie tegen Hepetitus B aangehaald. Dat is echter al heel lang uitgekristalliseerd, laat de woordvoerder van de NZV weten. “Voor Hepetitus is er bovendien wetgeving in de Wet BIG,” vertelt hij. “Werkgevers weten welke zorgmedewerkers gevaccineerd zijn tegen Heptitus B. Als medewerkers niet gevaccineerd zijn, kunnen werkgevers een andere werkplek zoeken binnen de organisatie. Dat komt echt bijna nooit voor, omdat de meeste mensen die op risicoafdelingen werken, zoals de chirurgie of bloedafname, zich heel bewust zijn van het risico op besmetting. Ze laten zich bijna altijd vaccineren, ook omdat ze de ziekte niet willen doorgeven aan bijvoorbeeld een partner.”
Werkgevers willen inzicht
Werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen kunnen controleren of werknemers gevaccineerd zijn, getest of recent hersteld van een corona-infectie. De ondernemers moeten ook de mogelijkheid krijgen om werknemers te kunnen weigeren bij wie dit niet gecontroleerd kan worden. De organisaties willen duidelijkheid van het kabinet.
Peter Koopman
De Cliënt, Patiënt, thuis en/of als gebruiker of bewoner van een zorginstelling mag weten of een contact met een verpleegkundige, verzorgende IG of behandelondersteuner risicovol is! ( Pokken, tbc, polio, leverziekten enz.). Waarom zullen deze erkende hulpverleners dit verbergen? Gewoon vragen!
Mauk van Heemstra InVerbindingZijn
Hoezo is deze discussie ‘politiek’ geworden?
Elk standpunt is een gevolg van een afweging van waarden: in dit geval ‘gezondheid bewaken’ versus ‘keuzevrijheid om je te laten vaccineren en daarover je niet te hoeven uitlaten’. Die afweging kan iedereen maken, dus ook een werkgever. Wel moet die binnen de wet blijven. Maar daarbinnen kun je die wet naar de bedoeling en naar de letter interpreteren. En als iemand het daar niet mee eens is kan hij naar de rechter om dat te interpreteren.
‘De politiek’, of eigenlijk de regering, is er voor om wetten aan te passen naar nieuwe inzichten. Dus wederom een afweging van waarden om daar een nieuwe norm aan te ontlenen: een eventuele aanpassing van de wet.
Kortom: als de politiek iets aan de wet overweegt te veranderen ontslaat je dat zelf niet va nde verplichting om binnen de wet je mening te formuleren.