Over dit congres
Het zorglandschap verandert. Behandelingen vinden steeds meer in of dichtbij huis plaats. De taken verschuiven van het ziekenhuis naar de wijk. Dit vraagt om een herverdeling van de keten. De uitdaging hierbij is: hoe richt u de zorg anders in met behoud van beschikbaarheid en kwaliteit?
Netwerkzorg: de zorg van de toekomst
Zorg rondom de patiënt, georganiseerd over de grenzen van instellingen heen. Netwerkzorg is een prachtig concept. Maar een netwerk bouwt u niet zomaar, aangezien slechts 30% van de netwerken slaagt. Netwerkzorg vereist een goede voorbereiding en de juiste organisatiestructuur. Partijen moeten gezamenlijk doelen formuleren, monitoren en evalueren. Ook vraagt het om vertrouwen in de ander en in de samenwerking. Hoe organiseert u dit in de praktijk?
Van ketenzorg naar netwerkzorg
Hoe u de transitie van ketenzorg naar netwerkzorg maakt, dat leert u op 20 januari. U krijgt antwoord op de volgende vragen:
- Hoe organiseert u een zorgnetwerk in de praktijk?
- Wat zijn de bouwstenen van organisatienetwerken?
- Hoe draagt een zorgverzekeraar bij aan netwerkzorg?
- Hoe zorgt u voor een goede informatie uitwisseling?
- Hoe kan toezicht gehouden worden op netwerkzorg?
- Welke eisen worden gesteld aan leiderschap in netwerken?
Ontdek hoe u passende zorg over de grenzen van instellingen heen organiseert.
Informatie
Online congres
Datum
20 januari 2022
Locatie
Online
Tarief
- Regulier tarief
- € 449,-
Sprekers
Menno Lanting
Pim Valentijn
Angelique Schoemakers
Jesper Rijpma
Robin Bremekamp
Peter de Visser
Rutger de Vries
Peter van der Voort
Ans van den Bosch
Frans Bierens
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg met een functie als directeur of afdelingshoofd, manager, raad van bestuur/toezicht, business analist, medisch specialist, huisarts, adviseur en projectleider. Ook voor gemeenten, juristen en contactpersonen schade is dit congres interessant.
Primaire thema’s
- Netwerkzorg
- Toezicht in zorgnetwerken
- Het financieel landschap
- Medische aansprakelijkheid
- Leiderschap in netwerkorganisaties
- De bouwstenen van organisatienetwerken
Accreditatie
Het programma staat gelijk aan 4 uur studiebelasting. Er is geen voorbereiding noodzakelijk. Het congres Van ketenzorg naar netwerkzorg is geaccrediteerd voor 5 punten door ABAN (algemene scholing cluster 1, 2 en 3).
TIP!
De vorige editie van dit congres was uitverkocht. Wacht dus niet te lang met inschrijven.
Sponsor
Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door Common Eye.
Programma
Betere zorg voor minder geld: dat is het ideaal. En het kan, als we de zorg op een andere manier inrichten. Als we de patiënt als uitgangspunt nemen en samenwerken over de hele keten, kunnen we ziekte voorkomen, genezen of draaglijker maken.
Netwerkzorg heet dat. Zorginstellingen moeten over de muur van hun eigen organisatie heen gaan organiseren. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt uit onderzoek. Want:
- Hoe creëert u waarde voor alle partijen?
- Kent u de echte zorgvragen en gezondheidsrisico’s van uw patiënten?
- Wat kost een patiënt nou eigenlijk precies?
- En hoe organiseert een succesvol zorgnetwerk?
Zilveren Kruis kijkt naar zorg vanuit een brede visie op gezondheid. Daarbij vinden veel mensen het prettig om thuis of dichtbij huis behandeld te worden. Zij ervaren dat deze zorg hen meer regie op hun leven, flexibiliteit en comfort geeft. Toegankelijkheid, kwalitatief goed en betaalbaarheid spelen daarbij een belangrijke rol. Om dit te bereiken zetten we in op netwerkvorming. Hierbij wordt het zorgpad voor de patiënt integraal ingericht en ontstaat er een betere samenwerking tussen zorgaanbieders tegen een hogere kwaliteit en lagere kosten.
Leiderschap in netwerken is iets anders dan leiderschap in één organisatie. Het vraagt om andere vaardigheden. Dat komt doordat het om samenwerken gaat in een complex verband. Wie in het netwerk is verantwoordelijk? Hoe kan toezicht gehouden worden op leiderschap en governance in zorgnetwerken?
Het is heel erg belangrijk dat de gegevens van een patiënt snel – en dus digitaal – door de betrokken zorgverleners geraadpleegd kunnen worden. Zeker als dat meerdere zorgverleners zijn. Het huidige ict-landschap binnen de zorg is nu nog erg versnipperd, en zorgsystemen sluiten nog niet altijd goed op elkaar aan. Dat bemoeilijkt de digitale uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen. Dat zorgt weer voor extra administratieve taken en een grotere kans op fouten. VWS en zorgveld werken daarom nauw samen aan een fundament om die versnippering tegen te gaan; de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (de Wegiz).
Het daadwerkelijk organiseren van zorg over de schotten heen is uitdagend. Wat komt er in de praktijk allemaal kijken bij netwerkzorg? Hoe pakt u het organisatorisch aan? Wat zijn de succes- en faalfactoren? Tijdens deze talkshow onder leiding van Jesper Rijpma krijgt u inzicht in de do’s en dont’s van netwerkzorg in de praktijk. Jesper Rijpma gaat in gesprek met onder andere Robin Bremekamp, Partner en adviseur samenwerken en alliantiemanagement bij Common Eye en Peter de Visser, algemeen directeur bij Incluzio.
Netwerkvorming is een specifieke vorm van samenwerking met veel aspecten. Een daarvan is vertrouwen. Vertrouwen is voor een goede netwerksamenwerking zelfs een voorwaarde. Wat zijn elementen van vertrouwen en hoe speelt vertrouwen een rol in netwerksamenwerking. In deze bijdrage worden inzichten en onderzoeksresultaten op dit gebied gedeeld.
Netwerkorganisaties opereren fundamenteel anders dan traditionele organisaties, met als gevolg dat er ook andere eisen worden gesteld aan de manier van organiseren én leidinggeven. In hoog tempo ontstaan wereldwijde netwerken van contacten en kennis, en het verbinden, selecteren, duiden en verrijken van die netwerken vergt een volstrekt andere vorm van leiderschap dan we nu kennen.
U leert:
- Hoe u uw organisatie kunt organiseren rond kennis en netwerken?
- Een andere manier van sturen, zonder directe en geformaliseerde hiërarchische verbanden?
- Dat netwerkleiderschap dienend is en hoe je als leider een bijdrage kunt leveren aan de gezamenlijke prestatie?
Video’s
Waar liggen de kansen voor samenwerken in netwerken in de zorg? En welke rol heeft u als leider in een netwerkorganisatie? Menno Lanting geeft antwoorden in deze video.
Hoe helpt netwerkzorg bij het organiseren van zorg over de schotten heen? Waarom is het zo belangrijk? Pim Valentijn vertelt het u in deze video.
Wat zeggen oud deelnemers
over dit congres?
Bent u klaar voor de transitie
van ketenzorg naar netwerkzorg?
Schrijf u snel en eenvoudig in.
Locatie
Online
Tarieven
Vroegboektarief: 349, – (Geldig t/m 31 oktober 2021)- Regulier tarief: 449,-
Vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Dorien de Jong (Portfoliomanager) via dorien.dejong@bsl.nl
Voor vragen over sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met Mark van der Kooij (Salesmanager) via
06 – 42 20 42 31 of mark.vanderkooij@bsl.nl