Zoals eerder uiteengezet in de Volkskrant (15 juni), is werkloosheid onder medisch specialisten enerzijds het gevolg van een politieke keuze tien jaar geleden om bewust meer specialisten op te leiden. Anderzijds kunnen ziekenhuizen hun (ouderen)zorg nu niet uitbreiden, omdat de kosten gedrukt moeten worden. Deze werkloosheid onder jonge klinisch geriaters en internisten is onacceptabel. Het leidt tot verspilling van talent en kapitaal en is niet te verantwoorden tegenover de grote groep kwetsbare oudere patiënten die onze zorg in de nabije toekomst nodig zullen hebben.
Vergrijzing
De afgelopen jaren is het aantal 65-plussers in Nederland meer dan verdubbeld; de vergrijzing is in volle gang. Voor de belasting van de gezondheidszorg is de ‘dubbele vergrijzing’ een nog grotere dreiging. Het aantal 80-plussers gaat namelijk naar verwachting stijgen van 0.8 miljoen in 2020 naar 1.2 miljoen in 2030. Helaas komt ouderdom met gebreken en heeft het overgrote deel van deze groep meer dan 3 chronische aandoeningen. Zij hebben de goede medisch-specialistische zorg nodig die wij hen willen en kunnen bieden.
Juiste zorg op de juiste plek
Er is momenteel een transitie gaande in de gezondheidszorg. Onder het motto ”De Juiste Zorg op de Juiste Plek”, wordt er naar gestreefd om de zorg efficiënter in te richten: dichtbij huis waar het kan, ver weg als het moet. Om zo, waar mogelijk de zorg te verplaatsen vanuit het ziekenhuis naar de huisarts, de thuiszorg of online zorg te leveren. In het hoofdlijnenakkoord is daarom afgesproken om de groeipercentages voor medisch-specialistische zorg te verlagen en die van de huisartsenzorg te verhogen. Daarnaast is er de maatschappelijke ontwikkeling en het politieke streven dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Tegelijkertijd is sinds 2012 de opnamecapaciteit in verpleeghuizen sterk afgeschaald. Dit alles leidt tot een grote groep thuiswonende kwetsbare ouderen. Wanneer bij hen acute medische problemen ontstaan, zullen zij naar op de Spoedeisende Hulp komen. Vaak met meerdere complexe problemen, die de expertise vergen van meerdere medisch specialisten. Ouderen vertegenwoordigen nu al 25% van alle SEH-bezoekers, naar verwachting zal dit aandeel verder stijgen in de komende 30 jaar. Dit is juist de groep die vaak ook opgenomen moet worden en dit leidt tot een toenemende druk op de ziekenhuiszorg.
Planbare zorg
Een stortvloed aan acute complexe zorg kan leiden tot uitstel van planbare zorg, zoals hart- of heupoperaties. Als wij deze overbelasting van het zorgsysteem door ‘de grijze golf’ willen voorkomen, moet er actie ondernomen worden. De behandeling van deze kwetsbare groep patiënten met complexe problematiek is de expertise van de klinisch geriater en internist-ouderengeneeskunde. Samen met de huidige generatie medisch specialisten, willen wij de stormvloed keren. Wij werken hard aan een optimale samenwerking met de huisartsen in de eerste lijn om niet alleen ziekenhuisopnames te voorkomen, maar ook om geplande specialistische zorg thuis te realiseren.
De huidige politieke keuzes leiden tot krapte op de arbeidsmarkt voor jonge klinisch geriaters en internisten-ouderengeneeskunde, terwijl het werk er wel is. Wij zien de grijze golf op ons afkomen en willen kwetsbare ouderen de zorg verlenen die zij verdienen. Wij roepen de politiek en zorgverzekeraars op om samen met ons mee te werken aan een haalbare, duurzame oplossing om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Maak gebruik van onze expertise, laat ons niet vlak voor de storm aan de kant staan.
Namens de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie junior (jNVKG) : Roos van der Zwan en Marij Hartog; klinisch geriaters in opleiding
Namens de Nederlandse Internisten Vereniging (jNIV): Stephanie van der Woude en Josephine Stoffels; internisten ouderengeneeskunde in opleiding