In de coronaperiode hebben zorgprofessionals vaak meer en langere diensten gedraaid, veel ernstig zieke patiënten gezien en veel overlijdens in korte tijd verwerkt. Bovendien kregen ze meer te maken met de familie vanwege bezoekbeperkingen en de angst zelf besmet te raken met het covid-19-virus.
Aandacht nodig
Daarom is er volgens de opstellers aandacht nodig voor het herstel van de zorgprofessionals. In het herstelplan worden enkele suggesties gedaan. Mede op grond van een enquête door V&VN en de FMS concluderen de auteurs dat meer zeggenschap op de werkvloer en meer vrije dagen cruciaal is om medewerkers binnenboord te houden.
Bovendien geven zorgmedewerkers aan dat er een betere balans moet komen tussen werk en privé. Zo zou het makkelijker moeten zijn om voor een langere periode vrij te nemen. Daarnaast is er een grote wens om zich te laten bijscholen. Ten slotte zou de werklast moeten worden verlaagd. Dat kan door extra mensen aan te nemen en door vermindering van de bureaucratie in de zorginstellingen.
Bespreekbaar maken
Belangrijk is dat werkgevers mentale en fysieke klachten bespreekbaar maken binnen de organisatie, staat in het herstelplan. Om vervolgens goede ondersteuning te geven, maar ook dor de voortgang van het welzijn van deze medewerkers goed te blijven monitoren. Daarbij wordt verwezen naar een succesvol ‘kringenmodel’ dat het ministerie van Defensie gebruikt.
Andere adviezen om het herstel mogelijk te maken zijn: de inzet van mensen die in de coronaperiode hebben geholpen verlengen en volle aandacht voor het medisch-ethische aspect: “Het is de verwachting dat er de komende maanden ethische vraagstukken ontstaan als gevolg van tekorten aan zorgprofessionals en de grote zorgvraag. Moreel beraad en ethische reflectie zijn essentieel om zorgprofessionals te ondersteunen.”
Voorkomen burn-out
Ten slotte zouden werkgevers programma’s moeten aanbieden om een burn-out te voorkomen. daarbij wordt verwezen naar ‘Challenge & Support’. Een theatervoorstelling waarin en waardoor zorgprofessionals die daar behoefte toe hebben samen het gesprek aangaan over wat hen overkomen is, kan ook een bijdrage leveren aan het herstel en ruimte bieden om ‘af te ronden’. De FMS en V&VN verkennen met de Theatermakers van Radio Kootwijk wat de opzet van een dergelijke theatervoorstelling zou kunnen zijn.
Hoe vergroot u veerkracht en zorgt u voor duurzame inzetbaarheid van uzelf en uw team? Hoe zorgt u voor een cultuur met compassie waarbij medewerkers zich gesteund voelen? Bekijk het programma van het Zorgvisie congres Mentale nazorg >>