Vorig jaar kreeg de politie meer dan 100.000 meldingen van mensen met verward gedrag te verwerken, waarvan een deel spoedgevallen. De problematiek is de laatste tien jaar groter geworden.
Mee naar het bureau
Het is de bedoeling dat de politie mensen met verward gedrag zo snel mogelijk overdraagt aan de geestelijke gezondheidszorg, maar dat duurt in de praktijk vaak lang, stelt de inspectie.Daardoor kunnen agenten niet naar andere noodmeldingen, of worden deze mensen noodgedwongen meegenomen naar het bureau, terwijl dat niet altijd nodig of wenselijk is. Ook niet voor de verwarde mensen zelf.
Opvangprobleem aanpakken
De inspectie dringt er bij de ministers van Justitie en Veiligheid en VWS op aan om te zorgen dat dit probleem wordt aangepakt. Demissionair Justitie-minister Ferd Grapperhaus heeft in een brief laten weten dat er over de opvang van verwarde personen nagedacht wordt. “Dit neemt niet weg dat de aanpak voor personen met verward gedrag, waaronder het vervoer, onverminderd om aandacht blijft vragen”, schrijft hij. (ANP)
Yiannis.
In het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid (MGV) van maart 1982 publiceerde ik het artikel ‘De wijkagent, een klasse helper ?’. De conclusie was ook toen dat verwarde personen sneller van de politie naar de zorg moe(s)ten. We zijn dus in 40 jaar weinig opgeschoten. Waarom is volstrekt duidelijk. In mijn artikel pleit ik voor de instelling van een forensisch-maatschappelijk werker. Een eerstelijns professional die de bevoegdheid heeft om tegelijk én zorg te kunnen verlenen én ongewenst c.q. gevaarlijk gedrag te stoppen. In de derde lijn hebben we de TBS. In de tweede lijn de IBS. In de eerste lijn dus nog steeds niets. Behalve dan een wet die dit meer in de weg zit dan bevordert.
In de eerste lijn werkt het lokale ‘zorg-domein’ steeds beter samen met het lokale ‘sociale domein’, maar samenwerking van beiden met het lokale ‘veiligheid domein’ is dus nog steeds uiterst moeizaam. Ik stel daarom voor gemeenten te vragen de benodigde ‘forensische zorg’ zoals beschreven zelf vorm te gaan geven. Met als coördinator een professional die alle drie die petten tegelijk op kan en mag zetten. En met alle drie de domeinen samenwerkt. Ook waar betrokken klant dat soms niet ziet zitten.