Iedere dag belanden 280 ouderen door een val op de spoedeisende hulp. Dit heeft naast grote medische en persoonlijke gevolgen ook gevolgen voor de kosten van de zorg. De directe medische zorgkosten ten gevolge van een valongeval schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.
Structurele aanpak
De komende jaren dreigt door de dubbele vergrijzing het aantal valongevallen flink toe te nemen. VeiligheidNL pleit voor een structurele aanpak van valpreventie om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen.
Te kleinschalig
“De aanpak van valpreventie is momenteel te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis”, aldus VeiligheidNL. ”Wie verantwoordelijk is voor het organiseren of (laten) uitvoeren van valpreventie-activiteiten is onduidelijk en er ontbreekt een structurele financieringsgrond.”
Basispakket
Georgette Fijneman, directievoorzitter van Zilveren Kruis, pleit ervoor om zo snel mogelijk valpreventie op te nemen in het basispakket. Karien van Gennip, CEO van Coöperatie VGZ, zegt: “Valpreventie is bewezen effectief en voorkomt veel persoonlijk leed. Het ontlast bovendien zorgprofessionals op bijvoorbeeld de spoedeisende hulp.”