Een van de oplossingen voor dat tekort is: laat deeltijders langer werken. Liever niet, zeggen veel werkgevers, want dan stijgt het ziekteverzuim. Nu blijkt het omgekeerde juist het geval, zoals de studie onder ruim een half miljoen zorgmedewerkers laat zien, schrijft Trouw.
Hoog verzuim bij deeltijders
De cijfers komen van verzuimbedrijf in de zorg Vernet, onderdeel van pensioenuitvoerder PGGM, en van de stichting Het Potentieel Pakken (HPP), dat probeert oplossingen te vinden voor de personeelstekorten in de zorg. Het verzuim is het hoogst bij personeel met een contract van 18 tot 21,6 uur. Daar gaat 8,4 procent van de werktijd verloren aan ziekmeldingen. Bij zorgpersoneel dat voltijds werkt, is dat percentage 4,9. Het ziekteverzuim bij deze groep is dus 70 procent lager dan bij de deeltijdwerkers met een baan van 18 tot 21,6 uur. (ANP)
Robert van Spronsen
Grappige conclusie….. De schrijver lijkt te suggereren dat als je mensen meer laat werken, ze minder ziek zijn. Maar het feit dat deeltijders vaker ziek zijn kan zomaar te maken hebben met dat ze mentaal of fysiek minder aan kunnen en juist daarom deeltijd werken….. Dus lijkt het mij dat de werkgevers juist wel gelijk hebben; een deeltijder die nu vaak ziek is, zal ook vaak of misschien wel vaker, ziek zijn als deze meer gaat werken….. Even opletten denk ik dat iemand straks niet op papier gelijk krijgt en dat je in de praktijk niets dan gedoe hebt.
AC de Zwart
Eens met deze reactie. Oorzaak en gevolg?