Lees hier de reactie van De Trans
Volgens de bonden loopt het ziekteverzuim bij De Trans, met ongeveer 1300 cliënten, steeds verder op. Vaste medewerkers vertrekken. “Door de wisselende gezichten die hierdoor op de groepen ontstaan, loopt de spanning op bij cliënten en vinden er meer escalaties plaats, met als gevolg (zwaar) lichamelijk letsel, gescheurde kleren en schade aan de woningen”, waarschuwt FNV. Ook de andere cliënten leiden zwaar onder de escalaties. Er heerst veel angst en gevoel van onveiligheid, vervolgt de bond. “Regelmatig staan begeleiders alleen op een woning of groep met acht cliënten met zware zorgindicaties. Dit is absoluut onverantwoord”, zegt Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.
Mismanagement
CNV stelt dat een belangrijk deel van het beschikbare zorggeld (14 tot 16 procent) wordt veiliggesteld voor de directie, management en ondersteuning. “Los van de vraag of er voldoende geld binnenkomt, zou altijd eerst de zorg aan de beurt moeten zijn voor toebedeling van geld”, aldus Oscar Overbeek, bestuurder CNV Zorg & Welzijn. CNV wijst er ook op dat medewerkers al jaren veel te laag worden ingeschaald en dat arbeidsvoorwaarden niet goed worden nageleefd.
“Dat er in drie jaar tijd al zes directeuren aan het roer hebben gestaan en de zevende per 1 januari start, zorgt ervoor dat FNV en CNV geen vertrouwen meer hebben in de organisatie”, stellen de bonden. Ze hebben de inspecties IGJ en SZW op de hoogte gebracht van “het mismanagement”. (ANP)