Terpstra stelde tegenover Skipr dat branche- en beroepsorganisaties in de zorg bij het oplossen van arbeidsmarktproblemen in de zorg ‘redeneren vanuit de eigen silo’. Aanstaande donderdag is er een debat in de Tweede Kamer over arbeidsmarktbeleid in de zorg. ActiZ stuurde daarom recentelijk een position paper naar de Tweede Kamer.
Integraliteit
De commissievoorzitter heeft volstrekt gelijk dat ‘dit probleem alleen maar vanuit integraliteit kan worden aangepakt’. Zonder goede ketensamenwerking, op zowel regionaal als landelijk niveau kun je geen goede zorg organiseren. Het arbeidsmarktvraagstuk vraagt inderdaad om een regionale en branche-overstijgende aanpak. Tot die conclusie kwam ActiZ ruim vier jaar geleden al. Sinds 2017 werkt ActiZ intensief samen met de regionale samenwerkingsverbanden en met RegioPlus. Onlangs hebben zijn met RegioPlus en NVZ opnieuw afspraken gemaakt om deze samenwerking verder te versterken.
Blind
ActiZ en andere landelijke branche- en beroepsorganisaties beschuldigen van cherry picking en alleen op te komen voor het eigen deelbelang is een grove miskenning van de realiteit. Het is zorgelijk dat de commissie Werken in de zorg zich blind toont voor de vele samenwerkingsinitiatieven in de zorgsector. Volgens ons betekent een integrale aanpak dat je ook oog hebt voor noodzakelijke veranderingen in de huidige bekostigingssystematiek en dat je je richt op alle zaken die op de lange termijn van belang zijn.
Rapporten
Terpstra redeneert vanuit een ideale wereld waarin de arbeidsmarkt in de zorg wordt bepaald door vraag en aanbod. De realiteit is echter dat schaarste aan arbeidskrachten in de hele samenleving de komende jaren gemeengoed is en bij uitstek in de zorg. We raden Doekle Terpstra en zijn commissieleden aan de recente rapporten van de SER en de WRR nog eens goed te bestuderen. De snel stijgende zorgvraag als gevolg van de steeds hogere vergrijzingsgolf is niet uitsluitend te beantwoorden met meer medewerkers. Die zijn er simpelweg niet. Er zijn fundamentele politieke keuzes nodig, gericht op de lange termijn.’
Maatschappelijk vraagstuk
De toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken is geen zorgprobleem maar een gigantisch maatschappelijk vraagstuk, dat elke Nederlander raakt, jong en oud. Daar vraagt ActiZ al geruime aandacht voor met de publiekscampagne Praat vandaag over morgen. Tegelijk werkt ActiZ nauw samen met de creatieve industrie, living labs en (technische) universiteiten om de ouderenzorg op een andere manier vorm te geven. Er is onder andere een samenwerkingsverband opgericht met de Dutch Design Foundation en met de TU Twente en de ANBO.
José van Vliet
Zorgbestuurder en voorzitter themacommissie Arbeid van ActiZ