Nieuwsuur
Nieuwsuur deed in mei vorig jaar een aantal verzoeken om informatie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Omdat over die verzoeken tot dusver niet binnen de wettelijke termijn volledig is besloten, spande het programma een zaak aan.
Periodiek
Vanwege de coronacrisis gaat VWS al langer anders om met Wob-verzoeken. In plaats van alle verzoeken individueel te behandelen, worden documenten om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt. Alle verzoeken los behandelen is vanwege de crisis niet haalbaar, luidt de redenering van het ministerie.
Niet onwettig
Deze werkwijze is “niet in strijd met de wet”, oordeelt de Raad van State. Maar dan moet er wel bij elk zogenoemd deelbesluit duidelijk worden gemaakt aan welk deel van het verzoek tegemoet is gekomen. Dat was eerder niet het geval, maar het ministerie paste vorige maand de werkwijze aan om deze duidelijkheid wel te bieden.
Ernst
De RvS heeft “begrip” voor het feit dat er door de coronacrisis minder of geen tijd was voor de behandeling van Wob-verzoeken. Tegelijkertijd vindt de RvS dat de minister pas ná een uitspraak van een rechter deze zomer “voldoende de ernst van het gebrek aan voortgang” met betrekking tot de Wob-verzoeken heeft ingezien. Daarmee heeft hij “onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de coronapandemie tot voor burgers en ondernemingen ingrijpende maatregelen en hevige maatschappelijke discussies heeft geleid”.
Boete
Over de drie verzoeken van Nieuwsuur is nog geen volledig besluit geveld. De Raad van State geeft VWS tot eind november de tijd om te beslissen. Gebeurt dat niet, dan moet het ministerie een dwangsom van 100 euro per dag per Wob-verzoek betalen, met een maximum van 15.000 euro.
VWS zegt dat het goed is om te zien dat hun werkwijze niet onwettig is. Ze zeggen met deze werkwijze te streven naar “maximale transparantie in zo kort mogelijke tijd”. De persvoorlichter laat weten: “We gaan de uitspraak nader bestuderen en richten ons daarbij op de termijn die de Raad van State heeft bepaald. Het staat voor ons voorop dat we zo snel mogelijk en maximaal transparant zijn over de bestrijding van de coronacrisis.” (ANP/Skipr redactie)