Ook de CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en de zorgvakbond FBZ staan volgens de FNV achter de actie. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk.
Protestmarsen
De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen van ongeveer een uur rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de inhoud van de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Om 12:05 uur applaudisseren ze voor zichzelf. “Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf”, aldus de FNV. Medewerkers die acute zorg verlenen of behandelingen doen die moeten doorgaan, lopen in veel gevallen met een actiebutton op, aldus de FNV. Ook worden op hun afdelingen affiches opgehangen.
Loonsverhoging
De ziekenhuismedewerkers willen een loonsverhoging van drie procent en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. “De uitstroom in de UMC’s is verontrustend hoog. Komen zij nu niet voor zichzelf op, dan is er straks niemand meer over om zorg te leveren”, zegt Elise Merlijn, die namens de FNV onderhandelt. (ANP)
Peter Koopman
Dinsdag 26 oktober zal in de vorm van “zondagdienst” binnen en buiten UMC’s merkbaar worden. De vakbonden zijn het niet met elkaar eens. De FBZ is een brede vakbond van zorgprofessionals als psychologen, geestelijk verzorgers, fysiotherapeuten enz; de LAD is een vakbond van artsen, NU ‘91 is vakbond van verpleegkundigen en verzorgenden en vakcentrales als CNV en FNV kennen vele soorten werknemers als lid. De algemene nationale beroepsorganisaties als VenVn en KNMG staan hier buiten omdat ze zich niet met de CAO’s van haar leden, die in dienstverband werken, bezig houden. Er is een heldere “ waterscheiding” tussen functie ( CAO ) en Beroep (bekwaamheden ). Echter er bestaat/bestond bij verpleegkundigen en verzorgenden of bij artsen wel enige relatie.
Zo was NU’91 in 1996 betrokken bij de oprichting van de AVVV ( thans VenVn ) en ook de BVV/CFO ( thans: CNV ) nam vanaf 2000 deel aan de AVVV. De ABVA/KABO ( thans FNV ) weigerde samenwerking met de AVVV. De LAD kent een federatief verband met de KNMG. Dat er thans verschil van opvatting tussen NU ‘91 en FNV bestaat is dus meer voor gekomen. Echter het SER rapport, dat thans door NU ‘91 het meest duidelijk wordt gehanteerd, is mede met de FNV samen met CNV en NU’91 tot stand gekomen. De huidige verschillen zijn dus moeilijk te begrijpen.