Sectorbreed boekte de jeugdzorg een hoger nettoresultaat dan in 2019: van € 38,1 in 2020 tegen € 15,1 miljoen een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van Intrakoop. Maar, 2019 was dan ook een uitzonderlijk jaar; toen halveerde de resultaten ten opzichte van 2018.
Coronasteun
Het hogere resultaat is grotendeels te danken aan de compensatie voor omzetderving en voor extra kosten door corona. Dat zijn dus incidentele inkomsten. Het zijn vooral de kleinere en middelgrote organisaties die de resultaten zagen stijgen. De grote organisaties, die vaak ook de meest complexe problematiek behandelen zagen de resultaten juist afnemen.
Kwetsbaar
“Het tekent de kwetsbare positie van de jeugdzorg”, stelt Ruud Plu, directeur/bestuurder van Intrakoop. 20 procent van de jeugdzorginstellingen die Intrakoop onder de loep nam boekt verlies. Dat waren 54 van de 245 organisaties waarvan Intrakoop de jaarverslagen onderzocht. Bij elkaar zijn deze 245 organisaties, allemaal een omzet van meer dan een miljoen per jaar, goed voor 94 procent van de omzet in de jeugdzorg.
“De coronasteun en het feit dat gemeenten door de rechter zijn gedwongen om kostendekkende tarieven te bieden, helpen zeker, maar vergeleken met andere sectoren in de zorg blijven de financiële cijfers dun ijs.”, constateert Plu.
Arbeidsmarkt
De jeugdzorgorganisaties met een negatief resultaat in 2020 lichten toe dat deze verliezen vooral worden veroorzaakt door tarieven onder kostprijs en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de personeelskosten stijgen en er meer flexibele krachten en zzp’ers moeten worden ingehuurd. De krapte op de arbeidsmarkt blijkt uit alle cijfers. Het aantal vacatures was eind 2020 4,2 procent hoger dan in 2019. Het aantal moeilijk vervulbare cliëntgebonden vacatures steeg net als een jaar eerder met bijna 35 procent. En net als in de andere zorgsectoren steeg ook het verzuimpercentage in de jeugdzorg. Deze kwam in 2020 uit op gemiddeld 6,0%, komend van 5,9 procent in 2019.