Beleidsmedewerker Babs Deckers van de afdeling Zorgverkoop weidde haar afstudeerscriptie aan het patiëntenperspectief bij de overgang naar digitale zorg. Daarvoor ondervroeg ze enkele honderden leden van het patiëntenpanel van het ziekenhuis, zowel (ex-) patiënten als mantelzorgers, naasten en bezoekers. Wat blijkt? De persoonlijke beleving van een patiënt die digitale zorg ontvangt is minder positief dan het beeld dat beleidsmakers ervan hebben.
Voor- en nadelen digitale zorg
Kortere wachttijd is de voornaamste reden om voor digitale zorg te kiezen, komt uit de enquête naar voren. Zij hechten minder waarde aan andere mogelijke voordelen, zoals meer eigen regie, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en een gevoel van veiligheid en beschikbaarheid van gegevens. Die worden wel vaak benadrukt door beleidsbepalers en bestuurders, maar dat wordt dus niet gedeeld door de ondervraagde patiënten.
Ook minder parkeer- en reiskosten, minder reistijd, de mogelijkheid om een gesprek te laten bijwonen door naasten en om een gesprek in een vertrouwde omgeving te voeren wegen niet heel zwaar voor de meeste patiënten. Wel stippen ze een aantal nadelen aan: minder persoonlijke zorg en geen mogelijkheid tot lichamelijk onderzoek.
Communicatie
Om toch digitale zorg te kunnen leveren die aan de verwachtingen van de patiënt voldoet, is volgens Deckers goede communicatie essentieel. Patiënt en zorgverlener moeten er samen weloverwogen voor kiezen. Dat vergt een fikse gedragsaanpassing van de zorgverlener. Deckers adviseert om zorgprofessionals daarin te trainen. Ook raadt ze aan om specialisten op het gebied van marketing, gebruiksvriendelijkheid en waardetoevoeging bij het proces te betrekken.