De samenleving heeft hier eerder tijdens de coronapandemie, in 2020, een debat over gevoerd en gelukkig is het nooit zover gekomen dat dit latente draaiboek ook daadwerkelijk moest worden toegepast. In 2021, nu er een relatief hoge vaccinatiegraad is in de samenleving, is de uitgangspositie van deze noodzakelijke besluitvorming echter geheel anders. De doelstelling is wezenlijk veranderd.
Balans veranderd
Van het exclusief voorrang geven aan covid-patiënten ten nadele van alle andere urgente zorgbehandelingen is thans de balans tussen de belangen van besmette covid-patiënten en patiënten met andere aantoonbare zeer urgente zorgbehoeften, sterk veranderd. Uitstel van zeer urgente kanker-, hartoperaties en andere behandelingen kan ook medisch niet meer verantwoord worden. Voeg hierbij de discussies en inmiddels manifeste tweedeling tussen burgers die wel en niet zijn gevaccineerd tegen corona; de complexiteit van dit immens grote en belangrijke probleem voor alle patiënten en burgers is bekend.
Wachten
Helaas hebben we te maken met een volstrekt naar buiten toe afwezige politiek, overheid en regering. Een inmiddels bekend fenomeen. Wachten, wachten en pas naar buiten komen als het feitelijk al te laat is. In Nederland zijn we er al aan gewend dat de zorg eerst zelf naar buiten mag treden om in Nederland over belangrijke zorgvraagstukken publiekelijk de noodklok te luiden. Kostbare tijd die voor Gommers en zijn collega’s verloren gaat aan het vervullen van zijn primaire taken. IC zorg geven, borgen en de overheid daarover adviseren.
Kloof tussen politiek en realisme
Politicus Commissaris van de Koning in Groningen Paas bevestigde in een kort debat hierover met IC-voorman Diederik Gommers op tv, de gigantische kloof tussen politiek en het realisme op de IC-werkvloer. Door smalend de geuite noodkreet van Gommers af te doen met de mededeling dat de politiek niet kan treden in een discussie over wie er wel en niet behandeld kan worden. In plaats van direct als CDA-politicus te pleiten voor het starten van een brede politieke discussie hierover. Vermoedelijk dacht hij bij zijn uitlating aan het volstrekt irreële standpunt van zijn partijgenoot minister de Jonge dat de capaciteit van IC-bedden vergroot moet kunnen worden. Hij vergeet daarbij dat de doorslaggevende kritische factor niet de IC-bedden zijn maar het tekort aan competente en beschikbare IC-verpleegkundigen!
Nieuw zwart draaiboek
De huidige gezondheidsdata over coronabesmettingen, te verwachten grieppatiënten en mogelijke nieuwe corona varianten leiden slechts tot één glasheldere conclusie; hoogste tijd om binnen maximaal 2 weken een aangepast zwart draaiboek te hebben voor IC-artsen. PLAN Z!
Welke toppers uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap zien dit als een tijdelijke maatschappelijke plicht om in dit samen te stellen super crisisteam voor Nederland een Zwart Draaiboek te maken? Bedoeld om alle IC-artsen een helder en duidelijke handvatten te geven hoe te handelen met hun beperkte capaciteit van IC-bedden.
Antonie Kerstholt, econoom en jurist