Tijdens de persconferentie werd ook aangekondigd dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. De Jonge sprak tijdens de persconferentie van een “bredere inzet” van de coronapas. Het “vergt veel overleg” en er is een wetswijziging voor nodig, aldus de bewindsman. Die mogelijkheid wil het kabinet ook aan de zorg bieden. “Zowel voor werknemers als voor bezoekers”, aldus het kabinet.
Coronapas
Voetbalclubs en toneelverenigingen moeten verder een coronapas gaan vragen aan hun bezoekers. Demissionair minister-president Mark Rutte kondigt aan dat het toegangsbewijs moet worden gevraagd voor sportclubs en culturele verenigingen vanaf 18 jaar. Jeugdactiviteiten en -kampen voor onder de 18 jaar, worden uitgezonderd. Dat geldt dus ook voor de intocht van Sinterklaas. Waar een coronapas wordt geëist voor toegang, hoeven mensen geen mondkapje te dragen.
‘Binnenlands reisadvies’
Rutte roept verder op de drukte onder weg te mijden en buiten de spits te reizen. Hij spreekt van een ‘binnenlands reisadvies’. “Op de weg is het bijna weer net zo druk als voor corona”, aldus Rutte. Ook in het openbaar vervoer neemt het aantal reizigers snel toe, zegt hij. Zoals eerder al gelekt gaat vanaf 6 november de mondkapjesplicht gelden. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.
Niet ver genoeg
Volgens vakbond NU’91 vinden verpleegkundigen en verzorgenden dat de coronamaatregelen niet ver genoeg gaan. Medewerkers van onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg zouden bezorgd zijn over de toenemende druk op de zorg. “De achterban gelooft niet dat deze maatregelen het gewenste effect hebben en het tij zullen keren”, zegt een woordvoerder van NU’91 op basis van een peiling. Zo’n 95 procent van de ongeveer 2000 ondervraagden zou dit hebben aangegeven.
Bij met extra prik
NU’91 weet niet of leden behoefte hebben aan een boosterprik. De club kreeg tot nu toe weinig signalen dat zorgpersoneel zich met de huidige vaccinaties niet veilig genoeg voelt. Wel zegt de organisatie blij te zijn dat de mogelijkheid voor een extra prik er komt. Om de drempel zo mogelijk laag te houden, is de voorkeur om het ziekenhuis of verpleeghuis waar de medewerker werkt, de vaccinatie te laten zetten, aldus de woordvoerder. (Skipr/ANP)