Waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt 1,5 meter afstand houden. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht. Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s moeten om 18.00 uur dicht. Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen, moeten om 20.00 uur dicht.
QR-code en quarantaine
In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht. Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. Er mogen hoogstens 1250 personen in een zaal. Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor bioscopen, theaters en concertzalen. Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet welkom. Verder is alle sport toegestaan. Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
Het aantal te ontvangen gasten is geminimaliseerd tot 4 gasten per dag. Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine. Voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), het hogerberoepsonderwijs (hbo) en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor zalen waar tentamens worden afgenomen.
3G
Om het aantal coronabesmettingen ook op langere termijn in te dammen, werkt het kabinet ook een breder gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB). Ondernemers kunnen gaan kiezen tussen een CTB van het type 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Het kabinet moet dit nog wettelijk mogelijk maken.
Het kabinet kondigde eerder al aan dat het coronatoegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wil het kabinet het ook wettelijk mogelijk maken dat werkgevers op de werkvloer om het CTB kunnen vragen. (ANP)
Frank Conijn
Het had veel gerichter en (daarmee) effectiever gekund:
.
* Aankondiging dat het kabinet werkt aan de wettelijke basis voor 2G, en dat die gaat gelden voor alle indoor niet-private bijeenkomsten waarbij de toegang kan worden gecontroleerd. Dus ook op de werkplek, overal.
.
* Invoering van een extra eigen risico van € 1000 voor non-vaccers die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis voor een aandoening die ze met vaccinatie hadden kunnen voorkomen.
.
* Onmiddellijke boosterprikcampagne voor alle mensen uit de risicogroepen waarbij de laatste prik al een bepaalde tijd geleden is, incl. de groep 60-plussers die het AZ-vaccin heeft gekregen en mensen met obesitas.
.
* Zelfbeschermingsmaatregelen voor de risicogroepen totdat men de boosterprik heeft gekregen plus een week responstijd:
— houd zoveel mogelijk twee armlengtes afstand (dat werkt beter dan 1,5 m, want veel mensen schatten dat verkeerd is);
— draag waar nodig een FFP2 mondkapje en leer die goed te gebruiken;
— vermijd indoor bezoek en bijeenkomsten zo veel mogelijk (buiten kan wel);
— vraag mensen waar men toch mee in nauw contact wil of moet komen, zoals hulpverleners, om ook een FFP2 mondkapje te dragen.
Frank Conijn
En voor de duidelijkheid: de andere maatregelen, zoals de horecasluitingstijd van 20.00 uur, hadden daarmee m.i. dus niet ingevoerd hoeven te worden.