Het team blijft twee weken in het land en wil zoveel mogelijk operaties uitvoeren. “Een groot voordeel is dat we met ons kleine team hier minder afhankelijk zijn van andere specialismen en de bijbehorende logistieke rompslomp zoals die er in Nederland is”, constateert Koolbergen.
Grote druk
De hartchirurg leidde de missie al elf keer. Maar deze keer is extra speciaal. “Het is een klein wonder dat we hier toch kunnen zijn, ondanks de grote druk op de zorg in Nederland. We werken in Paramaribo heel efficiënt met een team van vijftien personen en vier extra gecreëerde intensivecarebedden. De samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is heel goed. Ons project krijgt ondanks de grote druk toch voldoende aandacht.”
Samensmelting
Ook de samenwerking met het lokale personeel verloopt goed, vertelt hij. “Het is heel bijzonder. Op de eerste dag komen we het ziekenhuis binnen, we pakken onze spullen uit en gaan samen aan de slag. Er ontstaat dan een soort samensmelting waarmee we een prestatie neerzetten die zelfs in de Nederlandse situatie een grote uitdaging zou betekenen”, zegt Koolbergen.
In Suriname
In de jaren negentig werden Surinaamse kinderen nog door de Nederlandse artsen in Nederland geholpen. Het gevolg daarvan was dat de kinderen bij pleegouders moesten verblijven, zonder hun eigen ouders in de buurt. Sinds 2005 worden de hartoperaties in Suriname uitgevoerd.
Meer dan 140 operaties
Sindsdien zijn in het AZP meer dan 140 operaties en meer dan 250 katheterisaties uitgevoerd bij kinderen. Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is de overkoepelende organisatie die het mogelijk maakt dat het speciale team de operaties in Suriname kan doen, terwijl het werk in Nederland ook gewoon doorgaat. (ANP)