“Houd er echt rekening mee dat die schade in verloren levensjaren groter is”, zegt Kuipers maandag tijdens een persconferentie in Rotterdam. “Het is te vroeg om daar een berekening van te maken, maar ik denk dat dat zo is.”
Impact op genezing
“Er worden bijvoorbeeld ongeveer 10.000 mensen per maand gediagnosticeerd met kanker. Bij de meesten is behandeling binnen zes weken echt geïnitieerd. Als je langer uitstelt, heeft dat impact op de intensiteit van de behandeling die ze moeten ondergaan en op een gegeven moment ook de kans op volledig herstel en genezing en dus overleving”, aldus Kuipers.
Als iemand bij een ziekenhuis binnenkomt bij de acute zorg “die letterlijk stikkensbenauwd is, vang je die op”, vertelt Kuipers. “We kunnen niet zeggen: we vangen geen acute patiënten meer op. Zo werkt dat niet in de zorg. Toegang tot zorg is een ontzettend grote maatschappelijke verworvenheid. Dat willen we zo houden, maar dan moet er een ommekeer komen in het aantal covidpatiënten.”
Snel afgeschaald
Kuipers wijst erop dat covidpatiënten veel meer zorg nodig hebben dan een gemiddelde patiënt. Op die manier houden ze ziekenhuis- of IC-bedden lang bezet, waardoor reguliere zorg snel moet worden afgeschaald. In de NZa-monitor van een week geleden liet 12 procent van de ziekenhuizen weten dat ze niet alle zorg kunnen verlenen, met name de kritieke planbare zorg. Kuipers verwacht dat dat percentage de komende tijd verder stijgt.
Hierbij liet hij weten dat de hulp van zbc’s welkom is. Met name als de gemiddelde tijd tot behandeling van ongeveer vier weken van deze groep patiënten wordt overschreden “kun je dingen op een andere plek doen”, zei Kuipers: “Is er dan een mogelijkheid om bepaalde patiëntengroepen bijvoorbeeld in een zbc te laten opereren of in een naburig ziekenhuis?”
De topman van Erasmus MC is niet optimistisch over de situatie voor de komende tijd: “Het RIVM voorspelde onlangs maximaal 1500 covid-patiënten in januari volgend jaar. Daar zitten we nu al beduidend boven. De ongeveer 16.000 besmettingen per dag van nu is al hoog, maar dat getal is een sterke onderschatting, want minder mensen laten zich testen.”
Maatregelen Rutte
Kuipers is blij met de recente maatregelen van het demissionaire kabinet-Rutte, maar wil zich niet uitlaten over de vraag of die voldoende zijn om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende terug te dringen. Ook heeft hij geen mening over 2G-beleid. Hij roept instellingen en burgers op zich beter aan de regels te houden: bedrijven moeten beter aan de ingang de QR-codes checken en burgers moeten volgens hem de basisadviezen nauwkeuriger opvolgen, zoals: testen, dragen van mondkapjes, thuiswerken, handen wassen en de anderhalve meter afstand.
Hij steunt van harte de boosterprik en roept met name zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus: “Voor hen is het virus een grote risicofactor om in het ziekenhuis te belanden. Laat je vaccineren!”
Frank Conijn
Als er alleen al substantiële gezondheidsschade ontstaat door de noodgedwongen uitgestelde zorg is dat al erg genoeg, en is er genoeg reden om actie te ondernemen t.a.v. de niet-gevaccineerden.
.
Direct dwingen middels een wettelijke vaccinatieplicht kan niet, omdat die ingaat tegen de lichamelijke integriteit die in de grondwet is opgenomen. Maar wat wel kan en wat je wel zou moeten willen is dat ongevaccineerden beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, om zo te zorgen dat hun kans op besmet raken (en daarmee weer een ziekenhuisbed gaan bezetten) zo klein mogelijk wordt.
.
Dat doe je het beste door het 2G-beleid samen met goede handhaving. Die handhaving is natuurlijk superbelangrijk! Sterker nog, bij nader inzien denk ik dat een goed gecontroleerde 3G-QRC veel beter werkt dan een slecht gecontroleerde 2G-QRC. Niet-gevaccineerden zullen bij het eerste zo moe worden van zich elke week meerdere keren moeten laten testen dat ze zich vanzelf laten vaccineren.
.
En met zo’n beleid doet NL het dan nog heel schappelijk. In Oostenrijk mag je nauwelijks nog de straat op als je niet gevaccineerd bent (volledig-in-de-buitenluchtevenementen zou NL vrij moeten laten), in Italië moet je zelf je testen betalen, en in Singapore krijg je een ziekenhuisrekening gepresenteerd die oploopt tot € 16.000 als je ongevaccineerd naar het ziekenhuis moet als je dat met vaccinatie had kunnen voorkomen.
.
Dus de niet-gevaccineerden moeten eens ophouden met hun aanstellerij en hun verantwoordelijkheid nemen, en de Tweede Kamer moet nu eindelijk eens ruggengraat tonen!!!
Frank Conijn
Nog een reden waarom NL het dan heel schappelijk doet: het is ook een optie om niet-gevaccineerden die zich in het ziekenhuis melden met covidklachten en positief testen naar huis te sturen met een fles zuurstof, en de bedden vrij te houden voor gevaccineerde covidpatiënten en de regulierezorgpatiënten. Eigen keuze om je niet te laten vaccineren? Prima. Maar dan ook de consequenties ervan dragen. Dat is volwassen gedrag.
J Vandenberg
Ik hoop van harte dat u geen besluitvormende functie heeft. Deze vorm van polarisatie is beneden minachting. Foei@
Frank Conijn
Dus ik mag niet ‘polariseren’ maar ongevaccineerden mogen wel gezondheidsschade toebrengen aan mensen door zorguitstel te veroorzaken? Dat vind ik nou beneden alle peil. Schande!