Kuipers liet zich tijdens zijn wekelijkse persbijeenkomst in Rotterdam niet uit over de oorzaak en hoe groot het aantal beschikbare bedden op dit moment is. Hij suggereerde dat de capaciteit er wel snel kan zijn als dat nodig is.
Maandag liggen er bijna 900 patiënten op de IC’s, van wie 470 corona hebben. Kuipers verwacht niet, net zoals eerder op de dag minister De Jonge van VWS liet weten, dat op korte termijn code zwart wordt bereikt. Kuipers: “Daar is voorlopig volstrekt geen sprake van en naar verwachting gaan we die situatie de komende weken ook niet krijgen.”
Wachten op de seh
Kuipers ziet zeker dat de druk bij bepaalde ziekenhuizen “heel hoog is, soms moet een patiënt aan de beademing wachten op de SEH”. Om die druk te temperen, blijft het LCPS inzetten op een optimale spreiding van patiënten. Pas als het laatste IC-bed is bezet in elk ziekenhuis en alle reguliere zorg is gestopt, breekt de code zwart aan. Ook helpt de hulp van Duitsland. Waarschijnlijk morgen vertrekt de eerste coronapatiënt naar de oosterburen. Het is aan De Jonge die, na consultatie met IGJ en NZa, beslist of de code zwart ingaat.
Klinische afdelingen
Wel ziet de LCPS-voorzitter dat niet alleen de IC’s problemen hebben met de sterke groei van het aantal patiënten met covid-19. Hij wees op de grote hoeveelheid patiënten (1960) op de klinische afdelingen, waardoor ook via die weg het aantal medische behandelingen gedwongen moet worden afgeschaald. Op dit moment nemen coronapatiënten 28 procent in van de klinische capaciteit in Nederland.
Kuipers zei dat er ruim drie keer zoveel ongevaccineerd patiënten zijn opgenomen in ziekenhuizen dan gevaccineerden: 50 tegen 15 procent. De andere 35 procent zijn mensen met onderliggende ziekten, patiënten in een intensief medisch traject die hierdoor een verzwakte afweer/conditie hebben of mensen die corona hebben doorgemaakt.
Peter Koopman
Dokter/bestuurder constateert “doel 1150 bedden IC a.s. Maandag niet gehaald”. Ietwat laconiek en zonder verdere verklaring. We weten al lang dat het niet de bedden en apparatuur betreft, maar de beschikbaarheid van voldoende geprofileerde verpleegkundigen, toch? Als we zouden stellen dat er sprake zou zijn van een “oorlogssituatie”, dan hoeft VWS of TK niet meer mee te babbelen, maar zou de kwaliteit van IC verpleging en behandeling omlaag geschroefd worden tot dat wat wel haalbaar zou zijn. Eventueel door de kwaliteit te “verdunnen” door ook niet primair gekwalificeerden “hand en spandiensten” te laten doen, want “iets is dan meer dan niets”. Neen, we halen de 1150 niet omdat we verpleegkundig en intensivistisch de kwaliteit op het eerder afgesproken peil willen houden. Dat ondanks verzuim wegens oververmoeidheid, ziekte, agressie en demotiverend beleid en tekorten door onvoldoende “rek in formatie en NL IC volume” en verloop. Verdunnen kan, maar dat willen we niet!