“Dit wordt een extra service voor onze leden”, aldus Chief Health Officer Marjo Visser van VGZ. “Zodat die niet de deur uit hoeven als ze dat niet willen. Maar ook omdat het voor mensen gewoon makkelijker is, zeker voor diegenen die gewend zijn om veel online te kopen.”
Het gaat om het bestellen van de medicijnen waarvoor de eigen huisarts een recept uitschrijft. Ook bij herhalingsrecepten wordt een gang naar de apotheek overbodig: dat kan vanaf volgend jaar via de computer of zelfs app worden geregeld. Vervolgens worden die medicijnen thuisbezorgd.
Chronische medicatie
“Dit is nieuw en dus een stap voor de meeste mensen”, aldus Marc van Loenhout, directeur van De Nationale Apotheek, één van de twee partners van VGZ in het project: “Samen met VGZ willen we dit apotheekconcept groot maken. De basis blijft de registratie in het systeem van de apotheek. Er is persoonlijk advies bij de eerste uitgifte, we stemmen het medicijngebruik zo nodig af met de voorschrijver en we evalueren jaarlijks de chronische medicatie.”
hmcmanagement
Dat Marc van Loenhout als directeur van DNA (een van de activiteiten van deze ondernemende apotheker) hierbij betrokken is, toont weer eens aan dat veranderingen in de farmaceutische zorgdienstverlening doorgaans door apothekers worden bewerkstelligd. Althans, ze zijn op zijn minst degenen die er voor zorgen dat veranderingsinitiatieven doorgroeien tot een nieuwe praktijksituatie.
In het verleden is de postbezorging van medicijnen daar een voorbeeld van. Momenteel spelen contracteerorganisaties zoals BENU en NFZ een belangrijke rol als representanten van apotheekeigenaren die voorstellen betreffende innovaties en optimalisaties van farmaceutische zorg over het voetlicht brengen. Helaas moet wel worden geconstateerd dat zorgverzekeraars deze voorstellen niet verder laten komen dan pilots. Succes vertaalt zich doorgaans niet in een passende en structurele honorering van het verbeterde zorgaanbod.
Hans Hof, consultant Profs4Zorg