Ziekenhuizen
Ziekenhuizen hebben een wettelijk vastgelegde meldplicht. Zij moeten gebeurtenissen te melden waarbij een patiënt is overleden. Ook wanneer er schade is ondervonden als gevolg van een mogelijke medische fout. Jaarlijks zijn er circa circa 1.000 melding van dergelijke calamiteiten bij de IGJ. Standaard vraagt de Inspectie het ziekenhuis dan eerst om zelf onderzoek te doen. Uit cijfers die Argos opvroeg, blijkt dat de Inspectie in het overgrote deel van de meldingen de conclusies en verbetermaatregelen uit die rapportages een-op-een overneemt.
IGJ
Anesthesioloog en hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein uit zich kritisch over de beperkte rol van de IGJ na calamiteiten. “Ik begrijp heel goed dat de patiënt of de familie denkt, dit is de slager die zijn eigen vlees keurt.”
Calamiteitenonderzoek
Inspecteur Leistikow is geen voorstander van een standaard onafhankelijk onderzoek na incidenten. “Juist door zelf onderzoek te doen, trekken ziekenhuizen lessen uit ernstige gebeurtenissen”, vindt hij. “Wij willen juist dat de mensen die dagelijks bezig zijn met zorgverlening, de dokters, de apothekers, de verpleegkundigen in staat zijn om die risico’s te herkennen en daarop te anticiperen, juist voordat die leiden tot schade. En een van de goede manieren om dat te doen is zélf een calamiteitenonderzoek te starten. Wij als inspectie houden er toezicht op dat dit op de goede manier gebeurt.” (ANP/Skipr redactie)