De zorgautoriteit is in een vergevorderd stadium om de huidige regels aan te passen. Waarschijnlijk deze maand maakt de NZa de nieuwe regeling bekend. De bedoeling is dat de versoepeling op 1 april volgend jaar van kracht wordt.
Geen strikte eisen
De NZa wil weinig kwijt over hoe de regeling eruitziet. Wel zegt een woordvoerder dat de informatie die zorgverzekeraars vanaf april 2022 aan verzekerden moeten geven weinig of geen strikte eisen bevat. Nu moeten de bedrijven bepaalde informatie geven op een door de NZa te bepalen datum en op een bepaalde manier.
Zo eist de NZa bijvoorbeeld dat verzekeraars hun klanten elk jaar uiterlijk 12 november informeren over de hoogte van de zorgpremie en moeten ze zo transparant mogelijk zijn over het gecontracteerde zorgaanbod voor het jaar erna.
Maximaal 100 kilometer
Nu hanteert de NZa dit zogenoemde ‘roll based’-model. Daarin zijn strakke normen, eisen, minimum-informatievoorziening en deadlines beschreven. De zorgautoriteit kiest vanaf 1 april voor ‘principle based’.
Als voorbeeld zegt een woordvoerder dat zorgverzekeraars nu krijgen voorgeschreven dat ze maximaal 100 kilometer per uur mogen rijden op een snelweg: “Principle based normen zijn minder specifiek en gebaseerd op een achterliggende gedachte. Volgend jaar wordt de regel: je moet nooit te hard rijden.”
Normen zwart-wit
De NZa vindt de huidige normen te “zwart-wit”: je voldoet eraan of niet. “Het nadeel van dit soort normen is dat mensen hun gedrag puur afstemmen op deze normen. We kiezen voor meer globale normen om zorgverzekeraars de ruimte te geven hun informatie beter af te stemmen op de wensen van verzekerden en aspirant-verzekerden. Wij gaan ervan uit dat zorgverzekeraars meer investeren in de bruikbaarheid van informatie. Wij houden hierop toezicht en grijpen in als de informatieverstrekking onvoldoende is.”
Koos Dirkse
Natuurlijk, zij hebben al zoveel vrijheid en lopen geen enkel risico. De regeringen hebben voor de zorg al teveel uit handen gegeven! De kosten vliegen omhoog, de pakketten versoberen. En nu nog meer vrijheid. Is ook niet meer terug te draaien! Wanbeleid!
mathijsromme
Beste Frits, het is een overgang van RULE based naar principle based regelgeving. Wees gerust over het niveau van de regelgeving en de mate van consumentenbescherming. De vereisten waaraan zorgverzekeraars moeten voldoen zullen niet worden verzwakt. De NZa zal enkel niet langer de exacte teksten stipuleren die zorgverzekeraars moeten gebruiken om de verzekerden te informeren. De inhoud en vorm van de informatie mogen zorgverzekeraars straks naar eigen inzicht invullen (communicatie is een vak, ze hebben daar vakmensen in dienst, zorgverzekeraars zien de informatievoorziening als onderdeel van hun kerntaak), mits verzekerden aantoonbaar correct en begrijpelijk worden geïnformeerd.
PC harder
Beste Mathijs,
Als “zorg”verzekeraars nu niet informeren hoe kan ik dan ergens op gerust zijn ? Termen als zorgvuldig correct begrijpelijk en vakmensen zijn allemaal container begrippen uit de communicatie die vooral veel verhullen.
Frank Conijn
Dus terwijl je als verzekerde pas op het allerlaatste moment van het jaar een goede keuze bij het eventuele overstappen kunt maken omdat eerder niet alle contracteringsgegevens openbaar zijn gemaakt door de zorgverzekeraars, hoeven die nu nog minder aan de informatieplicht te voldoen?
.
Belachelijk!
Frank Conijn
Voorbeeld: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4492059/ziekenhuis-hmc-roept-patienten-op-zich-niet-te-verzekeren-bij-menzis-en-vgz. Dan weet je dus niet wat je koopt als je overstapt.
PC harder
Paul Harder
Beste Frits, beter zou zijn de “zorg”verzekeraar te verbieden reclame te maken indien je niet hebben voldaan aan hun informatieplicht aan de polishouders. Slecht gedrag belonen is de verkeerde aanpak dan houdt geen een “zorg”verzekeraar zich meer aan de informatieplicht.
Het lijkt erop dat de NZA geen waakhond is maar een schoothondje van de verzekeraars.
Een WOB onderzoek bij de NZA lijkt geindiceerd om te onderzoeken hoe ze tot dit foute inzicht zijn gekomen.
Hans Buijing
Tja, de NZA laat maar weer eens zien hoe de machtsverhoudingen in de zorg zijn. In plaats van “hou je aan de wet” wordt het nu “doe je best”. Binnenkort legt de NZA waarschijnlijk zijn taak op het toezien op de zorg neer omdat de zorgverzekeraars zelf zo goed in staat zijn om op hun
zorginkoop toe te zien. Net zoals allerlei andere toezichthoudende organen naar de achtergrond zijn gegaan omdat de sector het toezicht in eigen handen neemt; een goed neo-liberaal principe. Slager keur je eigen vlees!. Deregulering vanuit de overheid en zelfregulering in de sector, zoals de banken deden en doen. Ten slotte zijn zorgverzekeraars niet anders dan een soort special purpose banks, onderhevig aan de Basel afspraken; het gaat dan ook niet om zorg maar om de schadelast beperking.