Zonder extra geld – onder andere uit Den Haag – zijn de mogelijkheden voor loonsverhoging zoals bij Buurtzorg beperkt, vindt Actiz. “Voor een cao die recht doet aan het belangrijke werk van de zorgmedewerkers, is linksom of rechtsom, meer geld nodig”, zegt Trudy Prins, voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie van ActiZ.
“Als nu alle zorgorganisaties deze stap (van Buurtzorg) zouden zetten, zou dat veel faillissementen betekenen en worden cliënten echt in de steek gelaten. Dat is onverantwoord”, zegt Prins. “De kern is dat we vinden dat alle zorgmedewerkers en de organisatie van zorg centraal moeten staan.”
Onderling concurreren
Ze stelt dat de actie van Buurtzorg het probleem in de zorg niet oplost “door onderling te gaan concurreren op salaris”. Een loonsverhoging zou niet alleen moeten gelden voor medewerkers bij Buurtzorg. Alle zorgmedewerkers in thuiszorg, verpleeghuizen, geriatrische revalidatiezorg of allerlei andere zorgvoorzieningen moeten een aantrekkelijk salaris kunnen verdienen.
ActiZ pleit al langer voor meer mogelijkheden om een nieuwe cao af te spreken voor de bijna 500.000 medewerkers van de 400 zorgorganisaties die zijn aangesloten bij de branchevereniging. Momenteel voert ActiZ hierover gesprekken.
Fundamenteel anders
ActiZ vindt dat de beloning en positie van zorgmedewerkers fundamenteel anders moet. “Het verhogen van salarissen door schalen aan te passen buiten de CAO om, zoals Buurtzorg nu doet, is begrijpelijk en lijkt sympathiek”, geeft Prins aan. “Het helpt echter niet om alleen eigen zorgmedewerkers een beter inkomen te geven. Ons uitgangspunt is dat alle zorgmedewerkers een betere inkomenspositie moeten krijgen.”
Arne van Oranje
Voor wie niet het Zorgvisie artikel kan lezen hier het deel waarin Jos de Blok toelicht hoe hij het wil financieren:
Kosten verhoging inkomen
Hoe gaat Buurtzorg de schaalverhoging betalen? Zorgaanbieders in de wijkverpleging klagen al jaren dat de tarieven niet kostendekkend zijn. Hoeveel gaat de maatregel Buurtzorg wel niet kosten? De Blok schat de extra uitgaven voor Buurtzorg in in 2022 op 4 tot 5 miljoen euro. De grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland heeft een omzet van circa 360 miljoen euro. Met de afgesproken loonsverhogingen in de cao zal dit bedrag de komende jaren fors oplopen.
Productiviteitsverhoging
Buurtzorg wil de extra kosten financieren met een productiviteitsverhoging en een lager ziekteverzuim. De basis is volgens De Blok gelegd in goede meerjarige contracten met zorgverzekeraars. ‘We hebben een goede samenwerkingsrelatie met zorgverzekeraars. Ze beseffen dat het arbeidsmarktvraagstuk de grootste uitdaging is in de wijkverpleging.’
Bereikbaarheidsdiensten
Buurtzorg wil de productiviteit bijvoorbeeld verhogen door de bereikbaarheidsdiensten anders te organiseren. Nu zijn alle teams nog 24/7 bereikbaar. Door de bereikbaarheid regionaal of met andere zorgaanbieders te regelen, is Buurtzorg minder geld kwijt voor de compensatie daarvoor.