Dat heeft een woordvoerder van de NVZ laten weten: “De tool die FNV heeft gemaakt klopt. Dus gaan we niet een aparte tool maken met dezelfde uitkomst.” Met de tool kunnen alle medewerkers in ziekenhuizen berekenen wat de afspraken financieel betekenen als het onderhandelingsakkoord, dat een week geleden is bereikt, van kracht wordt.
Dit zijn de tools van zowel de FNV als NU’91.
Dit is dezelfde tool als FNV, met een introductie van de NVZ.
De NVZ linkt niet door naar de alternatieve rekentool van NU’91. Die bond keert zich af van de uitkomst van het voorlopige akkoord. Ook NU’91 hanteert een rekenmethode, die echter niet wordt gesteund door NVZ, FNV en CNV.
Berekening NU’91 betwist
In Zorgvisie liet hoofdonderhandelaar Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn eerder al weten dat ze de berekeningen van NU’91 betwist. Deze bond stelt dat middengroepen er nauwelijks op vooruit gaan, ongeveer 2 procent. ‘Die groepen gaan er veel meer op vooruit’, zegt Merlijn: ‘Gemiddeld 6 procent!’’ Ook NVZ-voorzitter Ad Melkert zei deze week dat NU’91 wel “het eerlijke verhaal” moet vertellen.
Peter Koopman
Dat geharrewar over de sommetjes die de nieuwe CAO ZHS moet verklaren. Rekentools beschikbaar, maar uitgangspunten verschillen! NVZ, FNV en CNV starten per 1 januari 2022 met de sommen en tellen ook incidentele “beloningen” mee. Dat klopt als je daarbij “vergeet” dat het over 19 maanden ipv 13 maanden zou moeten gaan ( oude CAO liep op 1-7-21 af ). En om te bepalen of de schalen voor verpleegkundigen zijn gerepareerd ( SER rapport ) moet je de incidentele en andere beloningen even niet meerekenen. Immers, zoals ook de voorzitter NVZ onderschrijft, zijn deze loonschalen wel 9% te laag! En dus zijn ook de latere indexeringen, pensioengrondslag enz. te laag. NU’91 tekende deze CAO nog niet, evenals de FBZ. Deze categoriale vakbonden onderscheiden zich daarmee van de vakcentrales, Door zich meer specifiek op de inhoudelijkheid van de sector zorg te richten staan ze dichter bij het primair proces van de ziekenhuizen, maar de NVZ sluit zich nu aan bij het FNV en CNV. Elkaar nu beschimpen met “belachelijk” en “eerlijk verhaal” is naar mijn mening feitelijk ongegrond. Hoewel tegenwoordig deze stijl van communiceren “gewoon” lijkt te worden. Hoe nu verder?