Het is niet bekend hoeveel Nederlanders aan ‘vaccintoerisme’ doen, maar omdat Nederland aanvankelijk achterliep met het zetten van herhalingsprikken zochten vooral Limburgers en Zeeuwen hun heil over de grens. In december bleek bijvoorbeeld de vaccinatiegraad in Vaals, aan de Duitse grens, een stuk hoger te liggen dan door het RIVM werd gedacht.
Bewijs vaccinatie
Voor een bewijs van de buitenlandse prik hoeft de vaccintoerist alleen maar de (gratis) corona-app van het gastland te downloaden. Daar wordt het vaccin met een QR-code in geregistreerd. Maar de prik wordt niet opgeslagen in de CoronaCheck-app. Als ze op reis gaan, hebben ze beide apps nodig om te tonen hoeveel prikken ze hebben gehad. Volgens het dagelijks EU-bestuur hebben “bezorgde burgers” hierover aan de bel getrokken.
Problemen met registratie
In december adviseerde de GGD met klem geen boosterprikken over de grens te halen omdat dit problemen met de registratie oplevert. De vaccintoeristen kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (ctb) krijgen voor binnenlands gebruik in de horeca bijvoorbeeld, maar niet voor het EU corona-reiscertificaat.
EU-wetgeving
De Europese Commissie vraagt de lidstaten in te stemmen met aanpassing van de EU-wetgeving over het digitale corona certificaat (dcc). Dan kan ervoor worden gezorgd dat het correcte aantal vaccinaties, ook die van over de grens, in het door het thuisland uitgegeven corona-reiscertificaat worden opgeslagen. (ANP)